Voronin consideră că Moldova nu poate adera la UE fără Transnistria

0
Publicat:

Potrivit fostului președinte al republicii, țara riscă să piardă Găgăuzia.

Vladimir Voronin. Foto: Arhiva Adevărul
Vladimir Voronin. Foto: Arhiva Adevărul

Moldova nu poate adera la Uniunea Europeană fără Transnistria, deoarece riscă să piardă Găgăuzia, a declarat la postul ITV de fostul președinte al republicii, liderul Partidului Comunist, Vladimir Voronin.

"Este mai probabil ca Uniunea Europeană să se prăbușească decât să adere Moldova la UE. Dar chiar dacă va adera din cauza factorului geopolitic, Moldova ar trebui să intre doar cu Transnistria. Altfel, vom rămâne fără Transnistria și fără Găgăuzia", ​​a spus Voronin, comentând declarația actualului președinte al republicii Maia Sandu, potrivit căreia Moldova poate adera la UE fără Transnistria, iar conflictul transnistrean poate fi rezolvat după aceea.

Anul trecut, Moldova, împreună cu Georgia și Ucraina, au primit statutul de candidat la UE. Chișinăul și-a asumat o serie de obligații de a alinia legislația locală la standardele europene, s-a angajat să armonizeze politica externă, iar Sandu a spus că aderarea la UE ar putea avea loc încă din 2030.

La rândul lor, autoritățile Transnistriei nerecunoscute acuză Chișinăul de stagnarea negocierilor și insistă pentru reluarea întâlnirilor la toate platformele, inclusiv în formatul „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din SUA și UE). Astfel de întâlniri nu au mai fost ținute de câțiva ani. La început, acest lucru s-a explicat prin instabilitatea politică din Moldova, apoi relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului s-au răcit și mai mult după alegerea lui Sandu în funcția de președinte, care a făcut o serie de declarații dure împotriva Tiraspolului și a refuzat să se întâlnească cu Președintele Transnistriei. , Vadim Krasnoselsky. Nici situația din Ucraina nu a contribuit la dialog. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite