Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul de deputat: „Nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc a anunţat marţi, 30 iulie, că îşi depune mandatul de deputat, pe care l-a câştigat în alegerile din 24 februarie în circumscriţia din Nisporeni, unde ar urma să fie organizate alegeri parlamentare noi. Plahotniuc şi-a motivat decizia prin faptul că nu are „nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova”.

Adevărul publică integral mesajul lui Vlad Plahotniuc, postat pe pagina sa de Facebook.

În ultima perioadă, mai mulţi politicieni de rang înalt, din aşa-zisa guvernare reformatoare, dau indicaţii publice instituţiilor de drept cum să acţioneze, ce dosare să facă, cui să i se facă dosare etc.

Aceştia sunt politicienii care, atunci când erau în opoziţie, făceau isterie legată de politizarea instituţiilor de drept, iar astăzi, se duc abuziv peste judecători şi procurori în forurile lor de conducere, unde politicienii nu au ce căuta, ca să facă presiuni.

Politicienii puterii de azi au schimbat în mod abuziv din funcţii un număr mare de funcţionari, dar cel mai grav este că au înlocuit mulţi profesionişti cu reprezentanţi politici ai regimului PSRM-ACUM, fără concursuri transparente, fără meritocraţie, doar pe baza apartenenţei de partid.

Dar politizarea instituţiilor nu e cel mai grav lucru care s-a întâmplat în ultimele săptămâni, cel mai grav este modul în care Moscova a preluat instituţiile strategice ale statului: SIS, Ministerul Apărării, Parlamentul (conducerea şi cele mai importante comisii), iar foarte curând şi Procuratura Generală, CNA, poate şi alte instituţii.

Când am spus că anume asta se va întâmpla, mulţi nu m-au crezut. Acum vă spun şi că aceste instituţii nu sunt preluate doar ca cineva să deţină mai multă putere, dar scopul este instalarea în Republica Moldova a unui regim pro-rus pe mulţi ani de acum înainte, care va acţiona la comanda unor forţe externe, în baza unor interese care nu au legătură cu binele moldovenilor.

Doar naivii cred că ruşii participă acum în Moldova la “de-oligarhizare”, în realitate însă ei participă la preluarea instituţiilor vitale ale statului, iar abuzurile pe care le pregătesc vor indica cum va arăta viitorul “stat de drept” după modelul rusesc atât de bine cunoscut.

Am aşteptat ca cei din Blocul ACUM să se trezească din euforie şi să oprească această capturare a statului de către Moscova, dar constat că, dimpotrivă, ei ajută acest proces, sunt captivi în continuare vechilor obsesii politice şi în timpul acesta în spatele lor se instalează mecanisme de control abuziv al statului, ale căror efecte vor fi curând devastatoare şi pentru ei.

În condiţiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federaţia Rusă, în condiţiile în care ultimele trocuri politice care s-au făcut, indică preluarea de către ruşi, prin partidul lor, a instituţiilor de drept şi, în consecinţă, mă aştept la o degradare totală şi pe termen lung a activităţii justiţiei, la abuzuri, la o justiţie politizată şi supusă intereselor personale ale unor grupări, care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova.

În această situaţie, eu nu doresc să mai activez, în nici un fel, în vreo instituţie a statului şi astăzi am depus mandatul de deputat în Parlament.

Ştiu că instituţiile de drept sunt presate politic sa mă lipsească de imunitate, nu au motiv legal pentru un astfel de demers, dar vor fi obligate prin abuzuri să o facă. Prin renunţarea la imunitate, odată cu demisia din funcţia de deputat, doresc să opresc şi aceste abuzuri şi presiuni politice asupra instituţiilor de drept. 
Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova, de cei care de doi ani de zile au făcut zeci de acţiuni ilegale împotriva mea şi a familiei mele, dosare politice, judecăţi false, zeci de urmăriri internaţionale respinse de Interpol pe motiv de abuz politic etc.

Disperarea Moscovei să controleze Procuratura Generală şi justiţia din Moldova în general este dată şi de scopul foarte vizibil de a continua hărţuirea şi intimidarea mea, a familiei mele şi a susţinătorilor mei. Este modalitatea prin care Moscova acţionează ani în şir împotriva mea, intentând numeroasele dosare fabricate. Comunitatea internaţională şi Interpol au constatat că acestea sunt motivate politic, sunt false şi au refuzat solicitările Moscovei. În parteneriat însă cu cei din Blocul ACUM, Moscova controlează în prezent instituţiile de drept şi justiţia din Moldova şi, cu siguranţă, speră că, folosind abuziv instituţiile din Moldova, vor avea de această dată mai mult succes şi, în final, vor transforma Moldova într-un “aliat” servil al Rusiei.

M-am apărat de toate acestea fără a avea imunitate la vremea respectivă, la fel o voi face şi în continuare.

În actuala situaţie, în care mandatul de deputat nu mai valorează mare lucru, nu-mi pot îndeplini nici obligaţiile faţă de electoratul din Nisporeni, cei care au făcut mandatul meu cel mai reprezentativ în actualul Parlament după numărul de voturi. Nu ar fi corect faţă de ei să ţin ocupat acest loc câtă vreme nu pot să-mi îndeplinesc mandatul primit de la ei, din motive care nu depind de mine. Însă îi voi ajuta altfel, poate chiar mai eficient, pentru că faţă de ei am o datorie pe viaţă pentru încrederea masivă pe care mi-au acordat-o.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite