Vlad Filat: Ar fi frumos ca viceministrul Sănătăţii şi şeful de la Registru să se autosuspende din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat FOTO Adevărul
Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat FOTO Adevărul

Viceministrul Sănătăţii, Gherghe Ţurcanu, şi directorul ÎS Registru, Sergiu Răilean, ar trebui să se autosuspende din funcţie, este de părere prim-ministrul Vlad Filat. Totodată, oficialul a anunţat că partidul pe care îl conduce ar putea propune alegerea procurorului general în baza unui concurs public.

Premierul a declarat presei acest lucru după audierile de ieri în Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din Pădurea Domnească, soldat cu moartea omului de afaceri, Sorin Paciu.

„Pe parcursul anchetei ar fi fost frumos să se autosuspende din funcţie şi la finalizarea anchetei, în funcţie de rezultat, să ia o decizie finală”, a spus prim-ministrul.

Totodată, oficialul nu exclude că Partidul Liberal Democrat va propune alegerea procurorului general în baza unui concurs public. „Referitor la modul în care urmează să fie numit procurorul general, desigur, la propunerea preşedintelui Parlamentului aşa cum este cum prevede Constituţia, eu nu exclud că noi vom propune alegerea bazată pe un concurs public”, a notat liderul liberal-democrat. Anunţul a făcut în cadrul emisiunii „În Profunzime” la Pro TV, transmite Info-Prim Neo.

Vlad Filat a menţionat că, înainte de a fi numit procurorul general, urmează să fie operate modificări la legislaţie pentru a oferi independenţă procesuală procurorilor. „Ceea ce se întâmplă la ora actuală la nivel de activitate în procuratură este nu doar model sovietic, este cred că şi mai grav, atunci când de procurorul general depinde în modul cel mai direct tot procesul din activitatea procuraturii. Procurorul general în orice moment poate să dispună începerea urmăririi penale, poate să dispună încetarea urmăririi penale, poate să transmită dosarul de la un procuror la altul fără vreo explicaţie etc”, a declarat Vlat Filat.

Cât priveşte declaraţia liderilor Partidului Democrat, potrivit cărora ei acceptă depolitizarea procuraturii, însă în comun cu depolitizarea Ministerului Afacerilor Interne, a Fiscului şi a Serviciului Vamal, Vlad Filat a declarat că lucrurile nu trebuie confundate. „Procuratura este o instituţie independentă şi autonomă, iar celelalte sunt instituţii guvernamentale. Sunt lucruri absolut diferite”, a spus Vlad Filat.

Funcţia de procuror general a rămas vacantă, după ce Valeriu Zubco şi-a anunţat demisia pe 18 ianuarie, iar pe 21 ianuarie demisia sa a fost aprobată de Parlament. Iniţial, procurorul se auto-suspendase din funcţie pe motiv că a participat la o vânătoare soldată cu moartea unui om. În urma incidentului respectiv, deputaţii liberal-democraţi, alături de deputaţii comunişti, au cerut demiterea procurorului general.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite