Violenţele de la Kiev, lovitură şi pentru economia Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza politică din Ucraina are o serie de repercusiuni asupra economiei Republicii Moldova. Primii care le-au resimţit au fost exportatorii şi transportatorii de mărfuri, care în prezent se confruntă cu dificultăţi la recuperarea plăţilor.

Autorităţile vamale din Republica Moldova susţin că nu există nicio restrictie privind circulaţia mărfurilor. Companiile specializate în transportul mărfurilor anunţă însă că există deja dificultăţi.

Exportatorii nu-şi pot recupera banii

„Livările de mărfuri spre Rusia, Belarus şi alte state din spaţiul CSI nu au avut de suferit. Sunt însă probleme majore la exportul de mărfuri în Ucraina. Cei care au riscat şi au transportat marfa nu pot recupera banii. Băncile de acolo spun că nu au valută“, susţine Eugen Vieru, manager la compania Politrans-Broker.
Economistul Alexandru Fală consideră că, în condiţiile în care Ucraina este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali, agravarea situaţiei de acolo are un impact negativ asupra economiei ţării. „Efectele vor fi resimţite practic de toţi exportatorii. Ar putea exista anumite dificultăţi şi la importul de mărfuri din Ucraina sau la tranzitul din Rusia şi invers“, estimează Alexandru Fală.

În acelaşi timp, expertul consideră că blocajele la export ar putea duce la scăderea intrărilor de valută în ţară. „În condiţiile actuale, aceasta va însemna noi presiuni asupra cursului de schimb al leului“, explică economistul.
Acesta vede şi anumite efecte pozitive pentru Moldova în legătură cu instabilitatea politică din Ucraina. „Noi concurăm cu Ucraina la atragerea investiţiilor străine, iar potenţialii investitorii iau în calcul şi eventualele riscuri politice atunci când aleg ţara în care vor să iniţieze afacerea. Dacă Moldova va reuşi să-şi menţină stabilitatea politică, am putea obţine anumite beneficii“, constată Alexandru Fală.

Al treilea partener economic al Moldovei

La ora actuală Ucraina este al treilea în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, după Rusia şi România. Cea mai mare parte cotă în exporturile de mărfuri moldoveneşti în Ucraina o reprezintă livrările de coniac, vinuri, seminţe de floarea soarelui şi medicamente. Din Ucraina importăm, în special, energie electrică, produse petroliere, ţigări şi produse alimentare.

Prin Ucraina se fac cele mai importante exporturi de mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusă şi, respectiv, trece tot imporul de gaze. La începutul anului 2014, în Republica Moldova erau înregistrate 759 de societăţi mixte moldo-ucrainene, valoarea capitalului investit fiind de 175 de milioane de lei. Ucraina ocupă locul cinci după numărul întreprinderilor şi locul 13 după valoarea capitalului social subscris.

Evoluţia relaţiilor economice, în milioane de dolari

Anul       2009     2010   2011   2012    2013
Total      540,1    620,1    794    716,7    800
Export     81,3     91,6     153    122,4    141
Import   458,8   528,5     641    594,3    659
Sold     - 377,5 - 436,9  - 488  - 471,9  - 518

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite