VIDEO Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, cercetat penal pentru fals în declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, ministrul Andrei Usatâi şi-a tăinuit în declaraţia de avere trei maşini, cinci terenuri agricole, un hectar de pădure şi 230 de acţiuni la o companie.

Vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Victor Strătilă, a anunţat azi că ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a omis să-şi treacă toate averile în declaraţia sa de venit, relevă Politik.md. Printre proprietăţile uitate de ministru se numără trei autovehicule, cinci terenuri agricole cu suprafaţa totală de 2,8 hectare, un lot de pădure arendat pe un termen de 49 de ani, două conturi bancare şi 230 de acţiuni la o companie. 

Toate datele preluate de CNI urmează să ajungă pe mâinile anchetatorilor de la Procuratura Generală, care vor instrumenta mai departe acest caz privind falsul în declaraţii.

Dacă va fi găsit vinovat, ministrul Usatâi riscă o amendă de 12.000 de lei sau până la un an de închisoare. 

FOTO VIDEO Adevărul despre codrii Moldovei: pădurea de la Dănceni-Sociteni, „Ţiganca“ actualei guvernări

În declaraţia pe venit pe anul trecut, Andrei Usatâi nu şi-a trecut nici lotul de pădure arendat la Sociteni, nici cele cinci loturi de teren împădurite pe care le deţine soţia la Copceac, suprafaţa totală de 2,58 hectare.

În pădurea de la Sociteni, pe cealată parte a traseului Chişinău-Leuşeni, arendaşii nu au apucat să-şi construiască vilele, deoarece localnicii s-au opus. „În luna mai, într-o noapte, pe la ora trei, au venit şi au început să pună stâlpi de beton, pentru gard. Pe la şase dimineaţă, am dat de ei şi nu le-am permis să continue lucrările. De atunci suntem târâţi pe la Poliţie, că ne-am fi băgat în proprietatea lor privată şi le-o distrugem“, spune Diana Lisîi, una dintre organizatoarele protestelor din mai.

Tânăra de 30 de ani povesteşte că această pădure a fost sădită de localnici după ce cea veche a ars într-un incendiu. „Nu vrem să ni se ia pădurea aşa cum s-a întâmplat în satul vecin, Dănceni. Usatâi nu s-a sinchisit să-şi bage soţia, restul au recurs la intermediari, aşa cum este Victor Toacă, el arendează 18 hectare din cele 33 câte are pădurea. Ştim că arendaşii sunt protejaţi politic. Am scris plângeri peste tot, la Parlament, la Procuratură. La Moldsilva ne-au reproşat odată de ce ne revoltăm: «Nu vă ajunge aer? Vă daţi seama ce activitate economică ar putea fi aici?»“, adaugă Lisîi. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite