VIDEO Mihai Poalelungi a fost reales în funcţia de preşedinte al CSJ. Ambasadorul SUA: Asta e reformă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a reales în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) pe Mihai Poalelungi. Candidatura acestuia urmează să fie confirmată de Parlament. Şedinţa a fost întreruptă de protestatarii Platformei Demnitate şi Adevăr şi Partidul Nostru, după care procedura de vot a avut loc cu uşile închise.

UPDATE 16:00 Candidatura lui Mihai Poalelungi va fi propusă Parlamentului pentru funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Decizia a fost luată cu 10 voturi din 11. Pe marginea propunerii există o opinie separată a membrului CSM, Tatiana Răducanu, care ulterior va fi făcută publică, transmite IPN.

Preşedintele CSM, Victor Micu, a declarat jurnaliştilor că totul a fost regulamentar, că a fost anunţat concursul, iar Mihai Poalelungi şi-a înaintat candidatura. Totodată, Victor Micu a accentuat că acest candidat este foarte bun, a fost evaluat de către Colegiul de selecţie şi a acumulat un punctaj foarte înalt în virtutea experienţei sale.

UPDATE 15:00 După reluarea şedinţei, membrii Consiliului Superior al Magistraturii l-au realesm pe Mihai Poalelungi în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Deşi la început presa şi protestatarii nu au avut acces în interiorul sediului CSM, după mai multe tratative aceştia au fost lăsaţi să fie prezenţi. Liderii protestarilor au acuzat membrii CSM de lipsă de transperenţă în procesul de reonfirmare în funcţie a lui Mihai Poalelungi. 

La rândul său, Ambasadroul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a scris un mesaj pe Facebook în care se arată nedumerit de modul cum se face justiţie în Republica Moldova. „Ce se întâmplă la Consiliul Superior al Magistraturii? Un singur candidat? Aşa trebuie să arate reforma justiţiei?”, s-a întrebat diplomatul american. 

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) s-a întrunit marţi, 9 februarie, în şedinţă, pe ordinea de zi fiind şi realegerea în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a lui Mihai Poalelungi. Reprezentanţii opoziţiei, care protestau în faţa sediului împotriva unei eventuale reconfirmări în funcţie a lui Mihai Poalelungi, au intrat în sala de şedinţe.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a adus acuzaţii grave la adresa lui Poalelungi, acuzându-l de ingerinţă în actul justiţiei şi protejarea anumitor interese. În acelaşi timp, Năstase a vorbit despre o întâlnire din 2012 a lui Poalelungi în biroul lui Dorin Damir, apropiat al lui Vlad Plahotniuc, pentru a pune la cale atacul raider asupra Băncii de Economii, fapt negat de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie. „Acest individ trebuie să ajungă la puşcărie”, a spus Andrei Năstase, referindu-se la Mihai Poalelungi

În acelaşi timp, în timpul discuţiilor a fost atestat un schimb dur de replici între procurorul general, Corneliu Gurin, şi reprezentantul Platformei „DA”, Alexei Tulbure, care a cerut stoparea şedinţei şi a acuzat membrii CSM de faptul că închid gura societăţii civile. „Eu nu vorbesc cu tine. Şezi acolo”, i s-a adresat Alexei Tulbure lui Corneliu Gurin, care încerca să-i convingă pe protesatari să renunţe la acţiunile lor.

„Şi nu tu, dar dumneavoastră. Şezi ghinişor, Tulbure. A spus lumea cu ce te-ai ocupat la PD şi în altă parte. Mare ambasador s-a găsit”, a fost replica lui Corneliu Gurin.

Protestatarii le-au mai spus reprezentanţilor CSM că provoacă oamenii şi vor vărsare de sânge.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis să amâne deliberarea privind alegerea lui Mihai Poalelungi în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, care va fi reluată la ora 14.00. Totodată, membrii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” şi cei ai Partidului Politic „Partidul Nostru”, care au organizat o acţiune de protest în timpul şedinţei, au anunţat că reiau pichetul la sediul CSM începând cu ora 13.30, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite