UPDATE VIDEO Film manipulator la o televiziune din Rusia: „Transnistria: un avanpost rusesc“

0
0

Postul de televiziune rusesc NTV, retransmis în Republica Moldova de TV7 (care aparţine deputatului liberal-democrat Chiril Lucinschi), a difuzat duminică un documentar manipulator despre regiunea transnistreană.

UPDATE „Filmul difuzat de postul TV7 este o producţie a HTB-ului, nu a postului TV7. Doar autorii materialului poartă răspundere pentru conţinutul acestuia, implicit postul TV HTB. Înţeleg motivaţia politică a unor persoane şi instituţii mass-media de a menţiona numele meu în astfel de situaţii. Nu înţeleg doar refuzul acestora de a vedea şi adevărul. Personal nu mă implic în politica editorială a postului TV7, astfel, pentru comentarii, toţi cei interesaţi se pot adresa la administraţia postului TV. Însă, vreau să menţionez că emisiunile locale produse de TV7 promovează deplin interesele naţionale ale Republicii Moldova şi reprezintă o platformă recunoscută pentru libertatea de exprimare de care are nevoie o societate democratică. Este necesar să facem aceste distincţii“, a scris pe Facebook deputatul Chiril Lucinschi, patronul TV 7 şi preşedintele comisiei parlamentare pentru învăţământ, cultură şi mass-media. 

„Eu personal regret apariţia unor astfel de «filme» care nu aduc beneficii relaţiilor bilaterale dintre două state. Or, asemenea «producţii mediatice» generează doar ostilitate. Stimaţi prieteni este o provocare evidentă şi cred că e cazul să reacţionăm calm, corect cu demnitate. Cu certitudine, cetăţenii Republicii Moldova nu mai pot fi manipulaţi“, a menţionat scris Chiril Lucinschi.

UPDATE Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova s-a autosesizat referitor la filmul difuzat de TV7 duminică. Raportul cu privire la monitorizarea detaliată va fi prezentat şi examinat în cadrul şedinţei publice din 26 decembrie. „Totodată, luând în considerare faptul că titlul  conţine o aserţiune prin care se atentează la integritatea  Republicii Moldova, ne adresăm tuturor instituţiilor abilitate să se implice în acest caz“, comunică CCA.

Filmul numit „Transnistria: un avanpost rusesc“ prezintă republica autopraclamată ca un stat „independent“ şi „uimitor“, care, în pofida faptului că nu este recunoscut de nimeni, trăieşte de 23 de ani după propriile legi, are armată, miliţie, valută şi un preşedinte „ales democratic“. 

În imagini apar oameni fericiţi, care cântă, dansează, fac mămăligă şi vin, precum şi aşa-numiţi demnitari din stânga Nistrului: liderul de la Tiraspol Evgheni Şeviciuc şi şefa „diplomaţiei“ transnistrene Nina Ştanski.

Potrivit autorilor filmului, regiunea este „o rezervaţie sovietică“, cu tancuri şi monumente lui Lenin la tot pasul, care a reuşit însă să se dezvolte în pofida blocadei economice. „Este uimitor că, păstrând elementele socialismului, Transnistria industrială într-un final a avut de câştigat, fapt ce se observă în special în comparaţie cu Moldova colhoznică“, spune în cadru corespondentul NTV Serghei Holoşevski. 

Jurnaliştii ruşi insistă pe ideea că transnistrenii nu-şi doresc unirea cu România, care ar fi promovată pe malul drept al Nistrului, şi că privesc cu speranţă spre Rusia. În acelaşi timp, realizatorii filmului încearcă să inducă îngrijorarea că soarta Transnistriei se va schimba radical după ce Republica Moldova a parafat, în noiembrie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite