Şcolile cu predare în limba română din Transnistria au fost obligate de separatişti să plătească impozite şi în rmn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce miliţienii şi KGB-iştii transnistreni au dat buzna la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ din Tiraspol sub pretextul că vor să verifice cum se achită salariile, astăzi toate cele şase şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost obligate să achite impozite şi în regiunea secesionistă.

Directorii şcolilor spun că au fost înştiinţaţi despre acest fapt la sfârşitul săptămânii trecute. „Pe 5 decembrie am primit o înştiinţare de la inspectoratul fiscal din Bender, unde se spune că liceului i s-a atribut cod fiscal. Este vorba de toate impozitele existente pentru toţi salariaţii. Demersurile sunt făcute pentru a tensiona şi agrava situaţia. Transnistrenii doresc ca profesorii să se sperie şi astfel să lase şcoala. Noi nu avem de gând să plătim aceste impozite. Acestea au o legătură cu descinderile la liceul din Tiraspol şi au menirea să tensioneze situaţia. Mă aştept la acţiuni şi mai drastice din partea lor, ei îşi fac mendrele lor“, a declarat pentru PublikaTV Maria Roibu, directorul Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun“ din Tighina.

Ea a menţionat că acelaşi cod fiscal i s-a atribuit şi Liceului Teoretic „Lucian Blaga“ în care, joia trecută, au dat buzna miliţienii separatişti. Ei anchetează conducerea Liceului Teoretic „Lucian Blaga“, iar directorul instituţiei, Ion Iovcev, precum şi adjuncţii săi au fost interogaţi de procurorii tiraspoleni. „La ora 9.15 a intrat o doamnă în biroul meu, mi-a pus pe masă un ordin şi mi-a spus că a venit să verifice salariile profesorilor şi partea financiară. Am refuzat categoric şi am spus că nu dau niciun document pentru că mă supun numai Ministerului Educaţiei din Republica Moldova şi numai la indicaţiile şi în prezenţa unui reprezentat al acestei instituţii pot da informaţii“, a declarat, în ziua controlului abuziv, Iovcev.

În urma controlului forţat de la liceul din Tiraspol, directorul Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, a declarat pentru „Adevărul“ faptul că în ultimele două săptămâni a primit mai multe faxuri din partea instituţiilor de învăţământ, prin care a fost informat că li se solicită diverse controale din parte aşa-ziselor autorităţi transnistrene.  

„Din câte am vorbit cu domnul Iovcev, li se cere să plătească impozitele în bugetul Transnistriei şi să înlăture unele presupuse neajunsuri, precum lipsa sălilor de sport şi lipsa cantinei pentru copii. Dar aceste probleme sunt generate de refuzul Tiraspolului de a oferi clădirile“, a spus Manole.

Totodată, în urma mediatizării cazului, aşa-zisa ministru de Externe al autoproclamatei republici, Nina Ştanski, a comentat că „tensionarea situaţiei de pe lângă şcolile cu predare în limba română este parte a unui plan bine gândit“. „Transnistria s-a aderesat în repetate rânduri părţii moldoveneşti pentru a stabili un mecanism foarte clar de control al acestor şcoli, plan care ar împăca ambele părţi. Aflându-se pe teritoriul transnistrean, şcoala se supune formal conducerii Republicii Moldova, dar, de fapt, se află în situaţia în care ea nu poate fi controlată de nicio instanţă. Astfel de controale se fac în toate şcolile fără excepţie şi nicidecum nu afectează procesul de învăţământ“, s-a arătat sigură Nina Ştanski. Aşa-zisa ministru s-a mai întrebat de ce autorităţile moldoveneşti nu doresc ca şcolile cu predare în limba română din teritoriu să „dialogheze constructiv“ cu structurile separatiste. „S-a văzut clar că acolo nu există o cumunicare eficientă, iar inspectorii au fost nevoiţi să cheme miliţia“, a declarat Ştanski.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite