UPDATE De azi limba română e interzisă în Găgăuzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limba română va fi scoasă din programa şcolară predată în Găgăuzia, dar şi din documentele oficiale FOTO wikimedia.org
Limba română va fi scoasă din programa şcolară predată în Găgăuzia, dar şi din documentele oficiale FOTO wikimedia.org

Aleşii din Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, au decis, vineri, să excludă sintagma limba română din disciplinele şcolare, dar şi din actele oficiale. Reprezentanţii Adunării Populare şi-au justificat decizia prin faptul că astfel respectă atfel toate prevederile Constituţiei, unde apare sintagma de „limbă moldovenească“.

UPDATE, ora 16.55: „Îmi pare rău să constat că e o tentativă din partea unor forţe, nesănătoase din punctul meu de vedere, de a tensiona situaţia în sudul Republicii Moldova. Am fost nu demult la Comrat, la Ceadâr Lunga, am vorbit cu mai multă lume şi constat că nu există niciun motiv obiectiv pentru o tensionare a situaţiei din partea unor elemente şi cercuri răuvoitoare. Vreau să adresez un apel către colegii noştri, concetăţenii noştri şi cei care reprezintă autonomia să nu tensioneze situaţia. Cel mai important obiectiv al nostru este să consolidăm societatea. Dacă politicienii din sud sunt preocupaţi de aceste probleme, sunt convins că vom găsi soluţii“, a spus premierul Iurie Leancă în această după-amiază.

Limba română a fost interzisă astăzi în Găgăuzia. Adunarea Populară din regiunea autonomă a hotărât excluderea limbii române din programa şcolară predată elevilor de-acolo, precum şi din documentele oficiale, relevă Publika.md.

Iniţiatorul acestui proiect a fost deputatul local Ivan Burgudji şi a fost susţinut de başcanul Mihail Formuzal, care a declarat că respectă astfel toate prefederile Constituţiei, referindu-se la sintagma de „limbă moldovenească“ atribuită limbii române, în legea supremă.

„Ministerul Educaţiei ar trebui să se conducă după Constituţie. Anul acesta vom aproba propria Lege cu privire la educaţie. Conform legii avem dreptul să adoptăm şi să realizăm propriul program", a spus deputatul Ivan Burgudji pentru sursa citată.

Aleşii găgăuzilor vor să conteste la Curtea Constituţională legalitatea utilizării limbii române şi înlocuirea ei cu sintagma „limba moldovenească“, în grafie latină.


Regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova FOTO wikipedia.org

Gagauzia Harta Republica Moldova FOTO wikipedia.org

În opinia lui Marius Dorin Lulea, preşedinte al organizaţiei Acţiunea 2012, „deciziile Adunării Populare nu pot trece peste legislaţia Republicii Moldova, deci decizia luată astăzi va fi anulată şi niciodată pusă în aplicare. Este doar apă de ploaie aruncată în vânt, iar ştirea face partea din campania clasică pe care Formuzal o foloseşte în mod constant”.

„Această decizie vine să destabilizeze situaţia politică în Moldova înainte de Summitul de la Vilnius. Cred că este inspirată inclusiv din exteriorul ţării pentru a destabiliza situaţia şi pentru a îngreuna mersul Republicii Moldova spre calea integrării europene şi în special parcursul ei spre Vilnius. Mă refer, în primul rând, la Rusia care are influenţă reală în Găgăuzia“, susţine analistul Anatol Ţăranu.

Citeşte părerile specialiştilor despre interzicerea utilizării sintagmei „limba română“ în Găgăuzia

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite