Mihail Formuzal e supărat pe România: nu mai vrea limba română în Găgăuzia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu trece o săptămână fără ca Mihail Formuzal, başcanul Găgăuziei, cea mai săracă provincie din Republica Moldova, să nu vină cu o declaraţie instigatoare antiromânească. Iată că a venit şi cea din această săptămână.

Prin intermediul unui deputat local, Mihail Formuzal a propus şi a obţinut din partea Adunării Populare din Regiunea Autonomă interzicerea utilizării termenului de limba română. Vorbim aici nu de interzicerea limbii române, ci de înlocuirea denumirii acesteia cu un alt termen, de exemplu cu cel de limbă moldovenească.

Deciziile Adunării Populare nu pot trece peste legislaţia Republicii Moldova, deci decizia luată astăzi va fi anulată şi niciodată pusă în aplicare. Este doar apă de ploaie aruncată în vânt, iar ştirea face partea din campania clasică pe care Formuzal o foloseşte în mod constant.

Niciuna din declaraţiile sau intenţiile acestuia nu au produs efecte până în acest moment.

Formuzal încearcă prin aceste declaraţii să distragă atenţia locală de la problemele reale ale regiunii pe care o conduce. Aceasta a ajuns sub domnia lui Formuzal în situaţia de a fi cea mai săracă regiune a Europei.

Este Formuzal omul ruşilor şi urmăreşte destabilizarea Republicii Moldova? Vă spun eu că Nu este, deoarece şi ruşii au orgoliul lor, ori acest exemplar este demn de bancurile cu Bulă. Mai acum vreo câteva luni spunea că a strâns semnături  pentru a determina un referendum privind desprinderea Găgăuziei, iar acestea s-au dovedit a fi false. Tare aş dori să ştiu de ce nu s-a început urmărirea acestuia pentru furt de identitate şi pentru documente false sau cine ştie, poate că s-a început.

Nu, Formuzal nu este omul ruşilor, ci face aceste lucruri care, de altfel, nu au niciodată consecinţe pentru simplul motiv că ele îl aduc pe prima pagină  a ziarelor din Republica Moldova. Aici nu mai contează cum se ajunge, ci important este să ajungi, chiar dacă pentru asta trebuie să te comporţi ca un măscărici.

Dar mai are Formuzal o supărare contra României. Acum ceva mai mult timp, o rudă extrem de apropiată (de prin casă) a acestuia a decis că e mai bine să părăsească provincia şi să facă facultatea în România. Datorită faptului că nu s-a încadrat în prevederile de a accede la studii, a apelat la Formuzal. Acesta s-a deplasat dincolo de Prut, direct la Ministerul Educaţiei, dar problema a fost că acolo nimeni nu auzise de marele başcan, iar răspunsul care i s-a dat a fost acela că Legea trebuie respectată. Să fie oare acesta un alt motiv al antiromânismului lui Formuzal?

Ce nu ştie Formuzal: Profesorii de limba română din instituţiile de învăţământ din Găgăuzia îşi vor face, începând din 1 octombrie, masteratul la Universitatea „Dunărea de Jos” (Galaţi, România). Acest lucru a fost anunţat la o întâlnire a vicebaşcanului Găgăuziei, Nikolai Stoianov, cu conducerea universităţii româneşti, care a vizitat Comratul miercuri, 11 septembrie.

Până una alta limba română este legală în Republica Moldova, deci inclusiv în Găgăuzia. Adoptarea acestei propuneri nu va avea nicio consecinţă, deoarece legile Republicii Moldova nu se pot anula prin decizii locale. E ca şi cum Consiliul Local al comunei Ştefăneştii de jos ar propunere schimbarea denumirii de limba română cu limba ştefănească.

P.S. Dacă aceasta este strategia Rusiei pentru a bloca semnarea acordului de asociere, atunci se află departe de îndeplinirea acestru scop. Uniunea Europeană a stabilit deja ce relaţie trebuie să aibe cu Republica Moldova, şi orice încercare de destabilizare a celui de al doilea stat românesc nu va avea efecte.  În timp ce Rusia nu a putut trimite la Chişinău decât emisari de mâna a doua, din partea Uniunii Europene s-au plimbat aproape săptămânal şefi de stat, şefi de guverne, preşedinţi de Parlamente şi parlamentari europeni, ambasadori ai Uniunii Europene, comisari pe diferite domenii. Cu ce vrea Rusia să lupte? Cu patriarhul Kiril, cu Rogozin, cu Şevciuk şi cu Formuzal. Devine evident că strategii ruşi nu şi-a acordat încă strategia la noile realităţi: Republica Moldova e Uniunea Europeană. 

P.S. 2. Mihail Formuzal este fost absolvent al Şcolii Militare din Odessa,celebră pentru că scotea agenţi KGB pe bandă. Până în 1994 a acţionat în armata sovietică şi apoi rusă  ca ofiţer superior. Odată lăsat la vatră a fost trimis în zona de Sud a Republicii Moldova, unde a fost ajutat să se infiltreze în vârful ierarhiei politice şi administrative din Găgăuzia. După ce a fost primar în una din localităţile regiunii, de unde a acumulat cu succes cel puţin 8 dosare penale pentru corupţie, a ajuns Guvernatorul regiunii cu ajutorul Partidelor pro-Ruse. Este Formuzal omul Ruşilor? Cred că chiar mai mult, presupun că este chiar agent FSB, dar bine izolat datorită trecutului său. Este el una din strategiile Rusiei? Dacă Da, este evident de ce nu a reuşit să menţină Republica Moldova în propria sferă de interese.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite