Un reprezentant al ambasadei Rusiei în Republica Moldova, declarat persona non grata

0
Publicat:

Un diplomat rus, angajat la ambasada Rusiei la Chișinău,a fost declarat persona non grata de Ministerul Afacerilor de Externe și Integrării Europene, după ce în dimineața zilei de luni o rachetă rusească a căzut în apropiere de un sat din nordul Republicii Moldova.

Diplomat rus, declarat persona non grata la Chișinău
Diplomat rus, declarat persona non grata la Chișinău

,,În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a decis declararea drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții MAIE de la Chișinău.

Decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i-a fost comunicată ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vașnețov, în timpul convocării sale la sediul MAEIE. 

,,Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. În cadrul convocării, MAEIE a reiterat faptul că atacurile cu rachete asupra țării vecine escaladează în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului. A fost subliniat că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene generează inclusiv amenințări tot mai mari pentru securitatea energetică a țării”, au mai menționat funcționarii.

Luni dimineață, o racheta rusească, doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în apropiere de satul Naslavcea din raionul Ocnița al Republicii Moldova, aflat la hotarul cu Ucraina. Nu au fost înregistrate victime, însă mai multe case ale oamenilor au fost afectate, anunță autoritățile.

,,Ministerul Afacerilor Interne informează că a luat toate măsurile de protecție, cu privire la racheta care a căzut pe teritoriul localității Naslavcea. În această dimineață, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. La moment nu sunt înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse”, au anunțat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău.  

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat pe Telegram că „accesul în zona din extremitatea de nord a localității Naslavcea, aflată la frontieră cu Ucraina, inclusiv accesul pe insulă, a fost restricționat, ca urmare a căderii în această dimineață a resturilor unei rachete, doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean”.

De asemenea, Ministerul Apărării din Republica Moldova a informat că geniștii Armatei Naționale s-au deplasat la fața locului pentru a cerceta terenul. 

„Menționăm că fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”, a mai transmis Ministerul Apărării al Republicii Moldova. 

Totodată, ministerul a informat că, în contextul incidentului respectiv, „sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite