Un „hoţ în lege“ din Republica Moldova aplica în România legile mafiei ruse în contrabanda cu ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările erau introduse în România prin metoda "marfă în marfă" FOTO: Adevărul
Ţigările erau introduse în România prin metoda "marfă în marfă" FOTO: Adevărul

Liderul interlop Ion Guşan, zis Nicu Patron, acuzat de procurori că a înfiinţat două fabrici ilegale de ţigări, îşi controla subaltenii, români şi moldoveni, după legile mafiei ruse, el însuşi având gradul de "hoţ în lege", dobândit în anul 2001, în fostul spaţiu sovietic.

Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Ion Guşan, zis Nicu Patron, şi a altor 11 persoane. În motivarea Curţii se arată că liderul interlop cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, deţine un grad superior dobândit cu 12 ani în urmă, în spaţiul ex sovietic, de la liderii mafiei ruse, transmite Mediafax.

„Inculpatul Guşan Ion are din anul 2001 statutul de «hoţ în lege» - criminal cu grad superior, originar din spaţiul CSI , responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei şi «judecarea» celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracţionale, precum şi pentru colectarea, evidenţa şi distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activităţile infracţionale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu“, se arată în motivarea judecătorilor.

În documentul citat de Mediafax se mai arată că, în 2011, Nicu Patron a înfiinţat două fabrici clandestine de ţigări, în judeţele Braşov şi Prahova. Prin intermediul „locotenenţilor“ săi - majoritatea persoane cu dublă cetăţenie, moldoveană şi română -, acesta făcea rost de materie primă, după care producea ţigări pe care le ambala în pachete ce purtau sigla unei firme producătoare de ţigări din Republica Moldova.

Potrivit anchetatorilor, tutunul necesar aprovizionării liniei clandestine era procurat din Bulgaria, Cehia sau Grecia şi introdus ilegal în România prin metoda "marfă în marfă", în cantităţi medii de circa şapte sau nouă tone, ascunse în diferite transporturi de mărfuri ambalate asemănător.

Pe lângă contrabanda de ţigări, potrivit unor surse judiciare, Ion Guşan a fost suspectat şi că l-ar fi angajat pe Vitalie Proca să îl ucidă pe bancherul rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite