Turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova. Rezultate preliminare: un partid prorus câștigă la Bălți

0
Publicat:

Alexandr Petkov, candidatul Partidului Nostru, s-a clasat pe primul loc, înregistrând 15.111 de voturi, adică 59.63 %. Acesta este urmat de socialistul Maxim Moroșan, care a acumulat 10.230 de voturi sau 40.37 % dintre persoanele cu drept de vot, potrivit datelor preliminare prezentate de CEC.

Alexandr Petkov este învingătorul alegerilor de la Bălți. FOTO: Facebook
Alexandr Petkov este învingătorul alegerilor de la Bălți. FOTO: Facebook

Alexandr Petkov a fost deputat în anii 2010-2014 pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), fiind exclus ulterior din formațiune ,,pentru încălcarea statutului formaţiunii” și după ce a criticat demnitarii corupți, inclusiv oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

La funcția de primar al municipiului Bălți, cea mai importantă localitate urbană din nordul  Republicii Moldova, Alexandr Petkov a fost înaintat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, un controversat om de afaceri, care a renunțat la această funcție acum doi ani și care figurează în dosare penale deschise atât în țara sa, cât și în Rusia. 

Candidată susținută de Șor, scoasă din cursă

În primul tur al alegerilor locale din data de 5 noiembrie, pentru Alexandr Petkov și-au dat votul aproape 8610 de persoane (23 %), fiind urmat de Arina Corșicova, cu 8159 de voturi ( 22 %)  și socialistul Maxim Moroșan, cu aproape 7850 de voturi ( 18 %) . La câteva zile după procesul de vot, Arina Corșicova a fost exclusă din turul II al alegerilor de autoritatea electorală din motiv că deși a candidat drept independent, a fost susținută de oligarhul fugar Ilan Șor.

În data de 19 noiembrie, în 273 de localități din țara vecină a avut loc al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale. La urnele de vot au fost așteptate aproape 840.000 de persoane, dar s-au prezentat 313.776, adică 36.73 % dintre ele, potrivit informațiilor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). 

Turul doi al alegerilor locale, declarat valabil

,,Dacă este să comparăm cu 2019, atunci am avut o prezență de 38 %. Conform prevederilor Codului Electoral, în al doilea tur de scrutin alegerile se declară nevalabile în cazul în care la acestea participă mai puțin de 1/ 5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Potrivit datelor preliminare în cele 273 de localități unde astăzi am avut turul II de scrutin a fost înregistrată o prezență la urne mai mare de 20 %, prin urmare nu avem localități unde ar fi cazul să fie declarate nevalabile alegerile”, a spus Angelica Caraman, președinta CEC.

Tot duminică în opt localități au avut loc alegeri repetate, astfel în șase desfășurându-se pentru funcția de primar și consilier local, iar în două - numai pentru funcția de consilier local. 

,,Totuși, nu putem să nu remarcăm o prezență foarte scăzută la urne a alegătorilor în unele dintre aceste localități”, a mai menționat șefa structurii electorale. 

În total,  609 de secții de votare au fost deschise între orele 07:00-21:00, dar în două dintre ele, procesul de vot a început cu întârziere din cauza unei pene de curent.

Primul tur al alegerilor locale avut loc în data de 5 noiembrie, iar rezultatele arată că Rusia rămâne prezentă în țara vecină, potrivit unor specialiști consultați de Adevărul.

Cele mai bune rezultate la nivel național sunt ale PAS, chiar dacă formațiunea de guvernământ nu va avea niciun primar de municipiu. Îngrijorător este, spun specialiștii, că aceasta este urmată de partide proruse.

Cea mai importantă victorie a Kremlinului este că și-a menținut omul – Ion Ceban -  la cârma Chișinăului încă din primul tur (50,62 %), dar și-a asigurat și majoritatea în Consiliul Municipal, spune analistul politic Valeriu Pașa, consultat de Adevărul.

,,Partidul său (n.r. al lui Ion Ceban) va crește la nivel de țară în intențiile de vot pentru Parlament, urmează să vedem dacă va participa și la alegerile prezidențiale. Eu deloc nu aș exclude acest lucru, dar ce este mai important pentru Federația Rusă este că Ceban a reușit în aceste alegeri din Chișinău să rupă o parte dintre alegători, nu pur și simplu, proeuropeni, dar chiar direct de la PAS. Dar nu putem blama doar partidul de guvernare, da el a avut o campanie foarte slabă, întârziată, cu un candidat nu prea potrivit pentru Chișinău, însă ce contează mai mult este răspunsul întregii societăți. Atunci când oamenii se lasă manipulați chipurile de calitățile de manager și de gospodar ale lui Ceban și nu văd în spate interesul strategic al Rusiei de a deturna integrarea țării la UE, este o problemă la nivelul întregii societăți”, a afirmat specialistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite