Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din Rep. Moldova. Care partid are cele mai multe primării

0
Publicat:

623 de localități din R. Moldova și-au ales primarul din primul tur al alegerilor, iar în circa 250 dintre ele a învins candidatul PAS, adică al partidului Puterii, arată datele preliminare ale CEC. În celelalte sunt reprezentanți inclusiv ai formațiunilor proruse, precum PSRM sau Renaștere.

În aproape 630 de localități a fost ales primar din primul tur. FOTO:Arhivă
În aproape 630 de localități a fost ales primar din primul tur. FOTO:Arhivă

În 623 de localități din țară au fost aleși primarii din primul tur, iar în celelalte 265 va fi organizat turul II peste două săptămâni pentru că niciunul dintre candidați nu are mai mult de jumătate dintre voturile persoanelor înscrise în listă.

„Cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin și acești doi candidați vor fi incluși în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi pe care le-au acumulat în primul tur de scrutin”,a declarat șefa CEC, Angelica Caraman, după numărarea tuturor proceselor verbale.

În opt localități a fost înregistrată o prezență la vot mai mică de 25%. ,,În cadrul acestor circumscripții electorale de nivelul I, după ce va fi declarat scrutinul nevalabil de către Comisia Electorală Centrală va fi dispusă organizarea în termen de două săptămâni a votării repetate” a punctat reprezentanta autorității electorale.

Totodată, în două localități nu s-a înscris niciun candidat la funcția de primar, iar în alta nu au fost persoane înscrise în cursa pentru poziția de consilier local. ,,Acum examinăm sub prisma organizării alegerilor parțiale în aceste localități”, susține Angelica Caraman

,,Cu ochii pe primarul pro Kremlin”

Potrivit șefului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, rezultatele au arătat că formațiunea este puternică la nivel local. ,,Kremlinul și forțele proruse au aruncat tot ce au putut în această campanie, au mizat pe grupări criminale, dar și pe forțe politice deghizate în proeuropene și democrați. În ciuda acestei imixtiuni fără precedent a unui stat străin, PAS și echipele europene de candidați au obținut cel mai bun rezultat pe țară. PAS a arătat că suntem o echipă puternică la nivel local, primarii PAS au obținut sprijinul oamenilor pentru calea europeană în peste 390 de localități. 244 de primari PAS au câștigat din primul tur, iar 153 merg în turul II al alegerilor locale. În 19 raioane, echipa Europa este pe primul loc în susținerea oamenilor, în Consiliul Municipal Chișinău vom avea o fracțiune puternică- 20 de consilieri municipali vor lupta pentru un oraș european”, a declarat Igor Grosu în cadrul unei conferințe de presă.

Cu toate acestea, PAS a pierdut bătălia pentru Capitala țării, unde Ion Ceban a luat 50,62 %, iar candidatul formațiunii de guvernământ, Lilian Carp - 28,23% dintre sufragii. În acest context, Igor Grosu afirmă că membrii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) îl vor monitoriza atent pe Ion Ceban ,,deghizat în proeuropean”, dar care este omul Kremlinului. Acesta din urmă nu a venit cu o reacție la aceste afirmații, dar a asigurat ca va fi ,,un primar al tututor”.

,,Am fi vrut să avem și un Chișinău condus de un primar european cu adevărat, însă respectăm alegerea chișinăuienilor, vom învăța din acest vot, și vom munci, și mai mult ca să câștigăm încrederea oamenilor. Dar vom fi cu ochii pe primarul pro Kremlin și pe orice hoție pusă la cale de acesta”, a mai spus Igor Grosu.

PAS, fără primar de municipiu

De fapt, formațiunea de guvernământ nu are niciun primar în cele 11 municipii din Republica Moldova, în șapte dintre ele fiind ales edilul din primul tur. 

,,Cea mai bună performanță a fost înregistrată la Strășeni, unde candidatul independent dna Valentina Casian a acumulat 83,47% din voturi.Primii trei primari cu cele mai mari rezultate sunt Independenți.În cel mai mare municipiu din țară și capitala Moldovei, Chișinău, reprezentantul partidului de opoziție MAN, Ion Ceban a câștigat la limită cu 50,62%.Cea mai fierbinte competiție a fost înregistrată la Bălți, unde favoritul Primului Tur din partea partidului de opoziție PPPN Alexandr Petkov a acumulat 22,69%.În toate cele 11 municipii din Moldova în preferințele alegătorilor domină candidații independenți sau a partidelor de opoziție”, a notat expertul de la Chișinău, Veaceslav Ioniță, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, PAS are majoritate în patru consilii raionale, iar Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) condus de ex-șeful de stat Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, în alte trei.

Peste un milion de moldoveni au votat 

La scrutinul din 5 noiembrie au participat peste 1.147. 610 de oameni, adică în jur de 42% dintre cei cu drept de vot. Iar mai mult de jumătate (53,36%) sunt femei. Cei mai activi alegători au fost cei cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani, iar la polul opus sunt tinerii de până la 25 de ani.

Moldovenii au mers la urne pentru circa 900 de primari și peste 11.000 de consilieri locali. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite