Turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova. Care este prezența la vot UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 273 de localități din Republica Moldova, inclusiv în municipiul Bălți, cea mai importantă localitate din nordul țării, are loc al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale. La urnele de vot sunt așteptate aproape 840.000 de persoane, iar până la ora 10:30 au votat peste 66.670, adică 7, 85 %, arată datele Comisiei Electorale Centrale.

În Rep. Moldova are loc turul secund al alegerilor locale. FOTO: Arhivă
În Rep. Moldova are loc turul secund al alegerilor locale. FOTO: Arhivă

UPDATE: Datele Comisiei Electorale Centrale arată că până la ora 19:00 au participat la vot 303.110, adică 35. 49 % dintre cei cu drept de vot.

-----------------------------

UPDATE: Până la ora 13:30 au votat  177.203 de oameni sau 20, 79 % dintre cei înscriși în liste, potrivit informațiilor CEC.

Știrea inițială

488 de candidați din partea formațiunilor politice participa la acest tur, cei mai mulți fiind de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Social Democrat European (PSDE), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldova (PDCM), iar 56 sunt independenți. În turul secund luptă pentru funcția de edil primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în timpul primului tur. 

,,Alegerile vor fi declarate valabile, dacă la ele participă cel puțin 20 % din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Totodată la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă ambii candidați au acumulat același numărul de voturi și în primul tur, atunci Consiliul Electoral de Circumscripție va efectua tragerea la sorți”, a declarat Angelica Caraman, șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC).

În același timp, în opt secții de votare în care a fost înregistrată o rată sub pragul de validare în primul tur sunt desfășurate alegeri repetate. Mai exact, în șase localități pentru funcția de primar și consilier local, iar în două - doar pentru funcția de consilier local.

În total, sunt deschise 609 de secții de votare între orele 07:00-21:00, dar în două dintre ele, procesul de vot a început cu întârziere din cauza unei pene de curent.

,,Raionul cu cele mai multe localități unde astăzi au loc alegeri este Orhei, cu 20 de unități administrativ-teritoriale”, a punctat președinta CEC.

Iar la urnele de vot sunt așteptate 839.239 de persoane, fiind tipărite pentru ele peste 828.000 de buletine.

Îndemnul Maiei Sandu

Președinta Maia Sandu îndeamnă cetățenii țării sale să-și exercite dreptul de vot. 

,,Îi îndemn pe toți cetățenii să meargă la vot și să decidă ei cine le va conduce localitatea.Oamenii au nevoie de administrații publice locale ce gestionează corect și eficient bugetul localităților și de primari care rezolvă problemele locuitorilor. Satele și orașele noastre se pot dezvolta doar dacă vor fi conduse de primari onești, care știu să crească bugetul localității prin crearea condițiilor pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea proiectelor. Moldovenii merită să aibă condiții de viață acasă ca în țările europene, indiferent în care regiune locuiesc. Moldova merită să fie membră a Uniunii Europene și putem îndeplini acest obiectiv doar împreună - administrația centrală, administrația locală și toți cetățenii. Ieșiți la vot și decideți liber cum vreți să fie localitatea voastră!”, a scris lidera de la Chișinău pe pagina sa de Facebook.

Kremlinul, prezent în Republica Moldova

Primul tur al alegerilor locale avut loc în data de 5 noiembrie, iar rezultatele arată că Rusia rămâne prezentă în țara vecină, potrivit unor specialiști consultați de Adevărul.

Cele mai bune rezultate la nivel național sunt ale PAS, chiar dacă formațiunea de guvernământ nu va avea niciun primar de municipiu. Îngrijorător este, spun specialiștii, că aceasta este urmată de partide proruse.

Cea mai importantă victorie a Kremlinului este că și-a menținut omul – Ion Ceban -  la cârma Chișinăului încă din primul tur (50,62 %), dar și-a asigurat și majoritatea în Consiliul Municipal, spune analistul politic Valeriu Pașa, consultat de Adevărul.

,,Partidul său (n.r. al lui Ion Ceban) va crește la nivel de țară în intențiile de vot pentru Parlament, urmează să vedem dacă va participa și la alegerile prezidențiale. Eu deloc nu aș exclude acest lucru, dar ce este mai important pentru Federația Rusă este că Ceban a reușit în aceste alegeri din Chișinău să rupă o parte dintre alegători, nu pur și simplu, proeuropeni, dar chiar direct de la PAS. Dar nu putem blama doar partidul de guvernare, da el a avut o campanie foarte slabă, întârziată, cu un candidat nu prea potrivit pentru Chișinău, însă ce contează mai mult este răspunsul întregii societăți. Atunci când oamenii se lasă manipulați chipurile de calitățile de manager și de gospodar ale lui Ceban și nu văd în spate interesul strategic al Rusiei de a deturna integrarea țării la UE, este o problemă la nivelul întregii societăți”, a afirmat specialistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite