Trei certificate obligatorii la importul de produse alimentare în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până a ajunge pe piața rusă, merele trec un control fitosanitar riguros

E vorba de certificatul fitosanitar, de certificatul de conformitate şi, mai nou, de certificatul de inofensivitate,  care au devenit obligatorii după întrarea în vigoare a unor modificări la Legea cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi.

De la finele săptămânii viitoare, importatorii de produse alimentare vor trebui să prezinte la intrarea în ţară trei certificate obligatorii, pentru ca marfa să poată trece frontiera de stat. E vorba de certificatul fitosanitar, de certificatul de conformitate şi, mai nou, de certificatul de inofensivitate,  care au devenit obligatorii după întrarea în vigoare a unor modificări la Legea cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi.

Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor  (ANSA) susţin că astfel va fi simplificat procesul de vămuire a alimentelor, deoarece nu va mai fi necesar controlul secundar, pentru ca de la frontieră produsele să fie duse direct la depozit.

Andrei Balan, Şeful Direcţiei Coordonarea Posturilor la Frontieră din cadrul ANSA, a declarat că agenţii economici mai au o săptămână pentru a se conforma noilor reguli.
„Inspectorii de la vamă îi informează pe conducătorii şi proprietarii de firme ce transportă produse alimentare de import despre noile prevederi. Totodată, până în octombrie în punctele vamale de la Leuşeni, Tudora, Giurgiuleşti şi Criva vor fi deschise posturi dotate cu frigidere şi laboratoare pentru verificarea produselor alimentare“, a declarat specialistul.

„Nu putem avea încredere orbeşte în alte ţări, iar odată ce de la firmele noastre se cere un pachet de documente pentru a putea exporta produsele, şi noi putem cere de la ei, pentru siguranţa cetăţenilor“, a argumentat necesitatea noilor cerinţe Andrei Balan.

Agenţii economici deşi spun că sunt gata să se conformeze, apreciază noile reguli ca pe o nouă problemă pusă pe umerii lor şi care ar putea duce la scumpirea mărfurilor de import.

“Procedura mi se pare un pic anevoioasă. Mai ales dacă vorbim de produse uşor alterabile care nu pot aştepta cinci zile în vamă, ca apoi să fie aduse pe piaţă. O ce ne facem noi dacă ajungem în vamă vineri, iar laboratoarele nu lucrează sâmbătă şi duminică?“, s-a întrebat Victor Cărpineanu Victor, directorul unei firme.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite