Situaţia economică a Transnistriei: fără bani în buget şi cu datorii de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regiunea transnistreană are bani în buget pentru acoperirea a doar 57% din cheltuieli FOTO: Adevărul
Regiunea transnistreană are bani în buget pentru acoperirea a doar 57% din cheltuieli FOTO: Adevărul

Veniturile acumulate în bugetul regiunii transnistrene în prima jumătate a acestui an acoperă 57% din plăţile care trebuiesc efectuate, iar datoriile pentru asigurarea cu hrană şi medicamente a ajuns la suma de 13 milioane de ruble sau 1,171 milioane de dolari.

„Ministrul economiei” din regiunea transnistreană, Maia Parnas, a prezentat datele despre starea social-economică în prima jumătate a acestui an. Astfel, veniturile fiscale din buget s-au diminuat cu 35%, consituind 913 milioane de ruble transnistrene. În acelaşi timp, chleltuielile din buget au fost mai mari decât veniturile cu 37%, constituind 1,253 de miliarde de ruble transnistrene. Şi în foncul unic al asigurărilor sociale din regiune chletuielile au depăşit cu mult veniturile, decalajul fiind de 54%. 

În rezultat, Maia Parnas susţine că, în total, veniturile acumulate în regiune permit acoperirea doar a 57% din chletuielile necesare. Astfel, lunar pentru asigurarea cu alimente şi medicamente a şcolilor şi spitalelor din regiune se alocă 10 milioane de ruble sau circa 900 mii de dolari, iar datoriile la creditele contractate de nerecunoscutele autorităţi de la Tiraspol pentru aceste chleltuieli a ajuns la 13 milioane de ruble sau 1,171 milioane de dolari.  

„Ministrul economiei” a mai anunţat că marile întreprinderi din regiune au beneficiat de ajutor financiar în sumă de 2 miliarde de ruble sau de circa 18 milioane de dolari. Datoriile la salarii şi pensii în regiune s-au majorat cu 40 de milioane de ruble şi constituie 480 de milioane de ruble sau de 43,2 milioane de dolari. Măsurile anunţate de aşa-zisele autorităţi din regiune pentru remedierea situaţiei sunt axate pe insituirea unui nou sistem fiscal, iar întreprinderile din regiune vor fi în continuare susţinute de „autorităţi”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite