Sistemul educaţional din Moldova are o insuficienţă de 2.000 de cadre didactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul educaţional naţional are o insuficienţă de 2.000 de cadre didactice, inclusiv 800 pentru educaţia timpurie. Alţi 2.000 de specialişti din domeniu necesită recalificare profesională. Datele au fost prezentate de secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Angela Cutasevici, la audierile de miercuri, 4 iulie, de la Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, transmite IPN.

Potrivit Angelei Cutasevici, de la 1 septembrie va fi implementat, în premieră, modelul învăţământului dual, cu asistenţă mentorală, în Colegiul pedagogic din capitală, pentru a pregăti educatori. Totodată, Ministerul a eliberat 800 de adeverinţe pentru tinerii specialişti, care vor fi angajaţi din 1 septembrie. La fel, se propune micşorarea normei didactice în învăţământul timpuriu de la 35 la 30 de ore didactice.

Alte probleme ale educaţiei timpurii constatate ţin de lipsa de creşe pentru copii, grădiniţe de stat suprasolicitate şi autorităţi publice locale care nu contribuie la construirea şi reparaţia instituţiilor preşcolare. De asemenea, carenţe au fost relatate şi în domeniul salarizării educatorilor şi finanţarea programelor pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale.

Deputaţii au recomandat Ministerului să identifice soluţii pentru problemele existente, inclusiv să propună modificări legislative, la necesitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite