Sfinţii din ograda Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea cu înălţarea „Sfintei Sofia" de Chişinău l-a prins pe edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă, în ofsaid. În numai zece zile acesta şi-a schimbat poziţia „la 380 de grade", vorba fostului politician Dumitru Moţpan.

Nu cred că vom şti vreodată care au fost aranjamentele cu mormintele ctitorilor, voievozilor, businessmenilor „de pe globul moldovenesc". Aparent, aşa cum se întâmplă la mai toate „afacerile" cu insule şi terenuri din Chişinău, licitaţia pe care Primăria a organizat-o pentru construcţia acestei biserici private a fost făcută ca la carte. Au venit cinci preoţi, reprezentând nişte comunităţi religioase, şi care a dat mai mult acela a câştigat.

„Nu înţeleg poziţia presei, de ce atâtea reacţii negative", a fost prima ieşire a primarului, la 22 octombrie. Peste câteva zile, Dorin Chirtoacă ne-a povestit despre cum în catedralele din Paris, Bruxelles sau Köln la fel sunt amenajate necropole, dar şi despre tradiţia de veacuri a voievozilor români de a fi înmormântaţi în locaşurile sfinte pe care le-au ctitorit. „Înseamnă că toţi ctitorii au făcut business şi trebuie exhumaţi şi băgaţi în cimitire?! De ce unora li s-a permis, iar altora nu li se permite? Mă doare şi nu înţeleg", a declarat revoltat Chirtoacă.

Ieri, brusc, edilul-şef a anunţat rezilierea contractului şi anularea autorizaţiei de construcţie. Gata, ctitorii nu mai sunt din rândul celor buni, mai ales după ce presa, dar şi oamenii simpli au îndrăznit să critice decizia municipalităţii. Să însemne oare că primarul general este atât de diletant şi nu cunoştea până ieri detalii despre aceste cripte ale bogătaşilor? Poate oare un necunoscător să facă lobby pentru un anumit agent economic, iar după aceea să-şi schimbe radical părerea?

Povestea cu această biserică mi-a adus aminte de umblatul cu bradul. Un fapt ilar care-ţi provoacă jena că se întâmplă în ţara ta, în oraşul tău. Un lucru nu înţeleg: acest primar chiar nu ştie ce se întâmplă în Primăria lui?

Şi ce va fi dacă agentul economic va da în judecată statul? Plătim noi, nu demnitarii populişti. Ăştia ies tot timpul basma curată. Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Şi încă un detaliu - în Republica Moldova nimeni niciodată nu recunoaşte că a greşit, cu atât mai mult dacă este un politician aflat la Putere.

Să însemne oare că primarul general este atât de diletant şi nu cunoştea până ieri detalii despre aceste cripte ale bogătaşilor?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite