Şevciuk: Moldova vrea să impună Transnistriei să renunţe la ideea apropierii de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele regiunii separatiste din stânga Nistrului, Evghenii Şevciuk, a declarat că apropierea Republicii Moldova de NATO este un mijloc de impunere a Tiraspolului să renunţe la ideea fraternizării cu Rusia.

Într-un interviu acordat unei publicaţii din Federaţia Rusă, tass.ru, Şevciuk s-a plâns pe faptul că avioanele din România intră abuziv şi constant în spaţiul aerian din Transnistria. 

În opinia liderului nerecunoscut de la Tiraspol, avioanele româneşti care zboară deasupra Transnistriei fotografiază teritoriul.

„În pofida faptul că în Constituţia Republicii Moldova există statutul de neutralitate a ţării, au loc exerciţii militare ale NATO”, a afirmat Şevciuk.

Liderul de la Tiraspol menţionează că exerciţiile militare NATO se desfăşoară doar la câţiva kilometri de zona de securitate.

„Recent, militarii americani, chiar au intrat în zona de securitate, încălcând astfel regulile şi regimul acesteia. Scopul lor este clar, prin intermediul unui război hibrid să creeze condiţii insuportabile în Transnistria, în aşa fel ca oamenii să renunţe la independenţă şi cursul de apropiere de Rusia”, a mai adăugat liderul separatiştilor.


Şevciuk, nedumerit de faptul că neutralitatea Republicii Moldova nu se respectă

Preşedintele nerecunoscut din stânga Nistrului constată că în Republica Moldova, la nivel practic, neutralitatea nu există.

„În funcţiile-cheie ale structurilor de apărare din Moldova, de mult stau persoane care au trecut pregătirea în SUA sau în ţările NATO, iar ministrul Apărării, Anatol Şalaru, vorbeşte deschis despre faptul că Republica Moldova trebuie să renunţe la statutul de neutralitate şi să adere la NATO”, a încheiat Şevciuk.

Publicaţia tass.ru aminteşte că, în anul 2006, în Transnistria a avut loc un referendum, în care 97.1% din populaţie s-au pronunţat pentru independenţa şi ulterior unirea regiunii cu Rusia. Totodată, aceeaşi publicaţie face referire la un studiu al Institutului Republican din SUA (IRI) care arată că doar 16% din populaţia Moldovei îşi doreşte aderarea la NATO.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite