Șeful Parlamentului de la Chișinău susține că obiectul care a dus la închiderea spațiului aerian ar aparține Rusiei

0
Publicat:

Președintele Parlamentului de la Chișinău admite că obiectul care a determinat marți închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova ar aparține Kremlinului. Era fie o dronă, fie un alt dispozitiv antrenat la efectuarea măsurătorilor de la distanță, mai adaugă Igor Grosu.

Grosu admite că obiectul depistat era o dronă rusească. FOTO: Multimedia.parlament.md
Grosu admite că obiectul depistat era o dronă rusească. FOTO: Multimedia.parlament.md

Întrebat de jurnaliști dacă confirmă avertizările din partea părții ucrainene, potrivit cărora  pe teritoriul Republicii Moldova se afla în timpul zilei de marți o dronă rusească, președintele Parlamentului a răspuns: 

,,Da, fie este o dronă, fie un dispozitiv, care efectuează niște măsurători la anumită distanță, la o anumită înălțime. Aceasta a fost informația care a parvenit de la colegii ucraineni, după care Armata Națională a identificat și, respectiv, au fost informați colegii români pentru că se deplasa în direcția sud-vest. Pentru asta a fost nevoie de acel interval să securizăm spațiul, mai bine zis să securizăm transportul aviatic”. 

Igor Grosu susține că obiectul a ajuns din Ucraina în Republica Moldova, dar evitat să ofere detalii despre scopul acestor acțiuni. 

,,Noi suntem în proximitatea unui război, de aceea astfel de situații nu pot să nu afecteze, inclusiv și vecinii. A venit din Ucraina, a intrat pe direcția de nord. Trebuie să fim vigilenți, să fim în contact permanent și cu Ucraina, și cu România, pentru a urmări dacă astfel de situații se vor repeta”, a adăugat șeful Legislativului. 

Ce spunea Autoritatea Aeronautică Civilă

Pe de altă parte, responsabilii Autorității Aeronautice Civile (AAC) de la Chișinău au anunțat, în seara zilei de 14 februarie, că spațiul aerian al țării a fost închis, în intervalul 13:24- 14:46, pentru asigurarea siguranței și securității cetățenilor, în urma depistării ,,un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic” în nordul țării. 

Incidentul a fost înregistrat la o zi după ce Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus. 

Membrii partidului pro-rus Șor au infirmat spusele Maiei Sandu, însă cheamă oamenii la proteste, invocând situația internă. Reprezentanții Kremlinului neagă că ar pregăti o lovitură de stat în Republica Moldova și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia.

Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. În cadrul unui interviu acordat lui Dmitri Kiseliov, catalogat de presa internaţională drept propagandist rus, întrebat care din statele din apropierea Rusiei ar putea să urmeze calea Ucrainei, ministrul rus de Externe a arătat recent spre Republica Moldova. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite