Alertă de securitate : Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spațiul aerian al Republica Moldova a fost închis temporar pe parcursul zilei de marți, decizie luată din motive de securitate. Informația a fost confirmată de reprezentanții Aerportului Internațional Chișinău, făcând referire la hotărârea Autorității Aeronautice Civile.

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar. FOTO: Shutterstock
Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar. FOTO: Shutterstock

Spațiul aerian al Republica Moldova a fost închis temporar, potrivit purtătorului de cuvânt al Aeroportului Internațional Chișinău, Rodica Rusu. 

"Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova la ora 11.24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile. La ora 14.47, spațiul aerian a fost redeschis", a transmis Autoritatea Aeronautică Civile. 

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile nu au venit, deocamdată, cu mai multe informații în acest caz. 

Potrivit stirileprotv.ro, Aeroportul Internaţional Chişinău a anunțat anterior că unele curse nu au decolat, iar altele nu au putut ateriza sau nu au mai ajuns la Chişinău, printre acestea aflându-se şi o cursă de la Bucureşti. 

Spațiul aerian, închis după avertizarea Maiei Sandu

Închiderea temporară a spațiului aerian vine la o zi, după ce Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus. 

,,Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civili care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat președinta Republicii Moldova. 

Avertizarea a fost făcută la câteva zile după ce liderul de la Kiev a declarat că Rusia vrea să distrugă Republica Moldova, iar reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău au confirmat ,,activitățile subversive cu scopul subminării statului, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”. 

Reprezentanții partidului Șor au infirmat spusele Maiei Sandu, însă cheamă oamenii la proteste, invocând situația internă.

Anterior, șeful diplomației ruse a lansat amenințări la adresa Chișinăului. În cadrul unui interviu acordat lui Dmitri Kiseliov, catalogat de presa internaţională drept propagandist, întrebat care din statele din apropierea Rusiei ar putea să urmeze calea Ucrainei, ministrul rus de Externe a arătat spre Republica Moldova. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România.

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite