Se propun modificări la Codul Penal al R. Moldova cu privire la îmbogăţirea ilicită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Agora.md
FOTO Agora.md

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Dumitru Alaiba propune un proiect de modificare a Codului Penal, la capitolul îmbogăţirea ilicită. Parlamentarul propune ca sintagma „s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obţinute licit” să fie substituită cu sintagma „pe care acesta nu o poate justifica rezonabil în raport cu veniturile sale legitime”, transmite IPN.

Astfel, potrivit proiectului de lege propus, articolul „Îmbogăţirea ilicită” urmează să aibă conţinutul „Deţinerea de către o persoană cu funcţie de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terţi, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi pe care acesta nu o poate justifica rezonabil în raport cu veniturile sale legitime”.

Contactat de IPN, Dumitru Alaiba a declarat că „rezonabil în raport cu veniturile sale legitime” este atunci când decalajul dintre venituri şi cheltuieli este mare. „În acest sens articolul 126, alineat 1 din Codul Penal explică ce înseamnă proporţii mari. Şi anume – „Se consideră proporţii mari valoarea bunurilor dobândite, primite, utilizate, păstrate, comercializate, valoarea pagubei pricinuite de o persoană sau de un grup de persoane, care depăşeşte 20 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărârea de Guvern în vigoare la momentul săvârşirii faptei”, precizează parlamentarul.

Potrivit lui, astfel, noua iniţiativă legislativă urmează a fi aplicată în coraport cu articolul 126, care defineşte expres ce înseamnă proporţii deosebit de mari, proporţii mari, daune considerabile şi daune esenţiale. „Avem pedeapsa pentru îmbogăţire ilicita deja de şase ani. Suntem cea mai coruptă ţară din Europa, după Ucraina. Totuşi, nimeni în şase ani nu e condamnat pe acest articol. Această iniţiativă este o încercare să mai avansăm lucrurile”, a menţionat Dumitru Alaiba.

Potrivit deputatului, actualmente, acest articol se află într-un blocaj juridic şi nu este aplicabil de facto. În perioada anilor 2015 - 2019, au fost pornite dosare penale în privinţa a 22 de persoane, trei cauze penale au fost expediate în judecată, însă nici pe unul din ele nu a fost pronunţată sentinţa, cel puţin de instanţa de fond. În opinia sa, aceasta este din cauza formulării insuficient de clare din actuala redacţie a Codului Penal. Prezentul proiect de lege vine în ajutorul instituţiilor abilitate în combaterea corupţiei, în acumularea probatoriului pentru a dovedi vinovăţia persoanelor acuzate de îmbogăţire ilicită.

Conform Codului Penal, îmbogăţirea ilicită se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Aceleaşi acţiuni săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică se pedepsesc cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite