Se dă startul concursului pentru alegerea procurorului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarele pot fi depuse până pe 15 martie. FOTO Arhivă
Dosarele pot fi depuse până pe 15 martie. FOTO Arhivă

Doritorii de a ocupa funcţia de procuror general al Republicii Moldova se pot înscrie în cursă începând cu ziua de astăzi. Membrii comisiei constituite special pentru alegerea unui candidat vor anunţa pe parcursul acestei zile demararea concursului.

Dosarele vor putea fi depuse până pe 15 martie. Acestea trebuie să conţină mai multe acte: o cerere, un program managerial, un CV, copiile buletinului de identitate, a carnetului de muncă, a diplomelor de studii, certificatele medicale necesare, declaraţia de avere şi interese, dar şi o recomandare de la o persoană notorie etc.
Concursul se va desfăşura în trei etape. „Depunerea dosarelor este prima etapă. Urmează ca membrii comisiei să le examineze.  Apoi se va face publică lista candidaţilor însoţită de informaţia despre ei. Peste o săptămână, după ce opinia publică va face cunoştinţă cu numele acestora, va avea loc cea de-a treia etapă: interviul propriu-zis. Candidaţii îşi vor prezenta programul managerial şi vor răspunde la întrebările membrilor comisiei. Intenţionăm ca pe 28 sau pe 29 martie să avem deja un nume al candidatului la funcţia de procuror general“, a explicat Corneliu Gurin, preşedintele comisiei.
În total, din comisie fac parte 12 membri: Nichifor Corochii, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii; Iurie Garaba, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor; Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor; preşedintele Uniunii Juriştilor; Anastasia Pascari, directorul Institutului Naţional de Justiţie; Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Integritate; trei procurori desemnaţi de Consiliul Superior al Procurorilor – procurorul UTA Găgăuzia, procurorul raionului Sângerei şi altul din cadrul Procuraturii Generale; trei reprezentanţi ai societăţii civile - Corneliu Gurin, Galina Bostan şi Sergiu Ostaf. 
La mijlocul lunii februarie, Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, a semnat o dispoziţie cu privire la instituirea Comisiei pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general. 

Deocamdată, interimatul este asigurat de Andrei Pântea. Postul a rămas vacant după ce Valeriu Zubco a demisionat la mijlocul lunii ianuarie, în urma scandalului legat de incidentul tragic de la vânătoarea din Pădurea Domnească la care a participat.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite