Ruşii citesc tot mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul Moldova
FOTO: Adevărul Moldova

Majoritatea ruşilor încă mai au obiceiul de a citi o carte, dar aproape o treime au spus că nu mai citesc practic nimic.

Apariţia internetului şi declinul global al nivelului general al culturii în mijlocul "realităţii capitalismului sălbatic" au cauzat un prejudiciu imens în ceea ce priveşte obiceiul de lectură al ruşilor. Calitatea cărţilor citite de publicul larg este una scăzută iar exemplarele tipărite dispar din viaţa oamenilor.

Tot mai puţine cărţi

În ultimii cinci ani poporul rus a început să citească tot mai puţine cărţi, internetul a devenit o sursă mai utilizabilă de lectură, după cum a arătat un un sondaj de opinie realizat de centrul VTSIOM. Aproape jumătate din intervievaţi  şi anume 48 % au spus le place să citească. Unul din trei ruşi cumpără cărţi şi reviste de la librării şi de la vânzătorii de mâna a doua. Şi numai unul din zece uneori recurge la serviciile bibliotecilor publice din oraşul lor.

Planul guvernului de la Moscova de a le a achita vizitele oamenilor în timpul nopţii la biblioteci oraş este aproape un eşec. Pe parcursul anului trecut nici o singură persoană nu a apelat la oricare dintre cele 700 de biblioteci municipale din Moscova pentru un permis de bibliotecă.

Tendinţe editoriale

Înainte ruşii preferau să citească romane şi nuvele, în aceste zile ei au tendinţa de a cumpăra ediţii ieftine de buzunar. Editorii şi autorii pun accent mai mult pe produse standard, de serie, care au şanse de a fi cumpărate. "Editorii au fost în alarmă pentru ultimii zece ani. Mulţi au dat faliment. Cărţile sunt eliminate din viaţa de zi cu zi şi doar o listă de genuri foarte mică este încă prezentă pe piaţă, " a declarat autorul Leonid Kaganov postului de radio Kommersant FM.

Calitatea literaturii consumată de popor la fel s-a schimbat. Un alt sondaj realizat de VTSIOM a constatat că ruşii au numit-o din nou pe Daria Donţova, scriitoarea de romane poliţiste "ironice" care încă sunt publicate într-o jumătate de milion de exemplare, ca autor al anului. Donţova a ieşit câştigătoare cu doar 4 % din voturi pe când ceilalţi autori au luat mai puţin de 1 %.

Literatură ieftină

Nuvele de dragoste, romanele poliţiste, romanele istorice (de fapt romane de aventuri cu urme de autenticitate istorică) şi cărţile de fantezie ieftină au ocupat locuri de frunte în clasamentul preferinţelor cititorilor pentru ultimul deceniu, au declarat sociologii Nina Seliverstova şi Natalia Iumahseva pentru cotidianul Nezavisimaia Gazeta " Cele mai recente modificări se reduc la trecerea de la science fiction la fantezie şi la produsele de serie în format de telenovele" au spus experţii în urma intervievării studenţilor de la universităţile din Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite