Video Rusia duce intervenția în Rep. Moldova la un nou nivel înaintea alegerilor: Sabotori antrenați de Wagner pentru acțiuni de destabilizare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți moldoveni au fost instruiți de grupul Wagner în tabere speciale din diverse țări, inclusiv Rusia, pentru a provoca destabilizări în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului. Autoritățile de la Chișinău anunță că aceste instruiri au început în luna iunie și au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Șor.

Potrivit autorităților, Ilan Șor a pregătit moldoveni pentru destabilizări. FOTO: Facebook
Potrivit autorităților, Ilan Șor a pregătit moldoveni pentru destabilizări. FOTO: Facebook

UPDATE: Astfel, în această perioadă, peste 300 de tineri au fost în Rusia, unde au participat la instruiri într-o pensiune dintr-o suburbie a Moscovei.

,,Începând cu luna iunie anul curent, în mod regulat, pe teritoriul Federației Ruse mergeau echipe restrânse a câte 20 de persoane. În număr total documentate de organele de drept și de forță la ziua de astăzi, ajungând peste 300 de persoane care au mers pentru instruiri în Federația Rusă, în suburbia Federației Ruse, în baza de odihnă Krasnaia Pahra, acolo unde aceste persoane au fost pregătite pentru diferite forme în timpul acțiunilor de protest sau măsuri în masă, unde erau instruite despre procedee și metode tehnice în acțiunile de protest, comportamentele care trebuie să le manifeste, tactici de provocare, înfruntarea inteligentă a cordoanelor, extragerea de obiecte sau arme de la organele de forță, deci cum trebuiau să reziste atacurilor sau intervenției organelor de forță, cum să facă retragerea rapidă din rândul mulțimii”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu. 

Legăturile cu mercenari

Ba mai mult, o parte dintre acești tineri au fost antrenați de către instructori străini care au conexiuni la grupurile de mercenari Wagner și Ferma.

,,Oligarhul fugar Ilan Șor sub paravanul ONG-ului Eurasia a finanțat deplasarea unor grupuri de tineri la Moscova, așa cum s-a mai menționat deja. Dintre aceștia, o parte a fost selectată pentru antrenamente mult mai avansate în tabere de gherilă desfășurate în Bosnia și i Herțegovina, precum și Serbia. Acești tineri au fost antrenați de instructori străini conectați la entități asociate structurii militare private Wagner și entitatea numită Ferma instituită anterior de Evgheni Prigojin. Ele, în continuare, sunt active doar că sub o altă comandă. Antrenamentele prevedeau dezbinare națională, precum și destabilizarea ordinii constituționale”, a afirmat șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. 

Potrivit autorităților, destabilizările urmau să fie organizate sub diferite pretexte în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului. 

,,Fie vorbim de excluderea anumitor candidați electorali din cursele electorale, fie sub motivația că s-au falsificat alegerile sau alte aspecte manipulatorii care urmau a fi induse acestor grupuri și să fie adunate în perioadele imediat următoare”, a adăugat Viorel Cernăuțeanu. 

Zeci de percheziții

Anunțul a fost făcut după ce, miercuri, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), împreună cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au efectuat 88 de percheziții în mai multe localități din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova. Descinderile au vizat grupul criminal condus de pro-rusul Ilan Șor, care a început pregătirile din vara acestui an pentru destabilizările în preajma celor două scrutine.

Iar în urma descinderilor au fost depistate ,,diferite sume de bani în euro, dolari americani, hrivne și lei, prezumptiv destinați protestelor ce ar degenera în dezordini în masă, care totalizat cifrează peste 1.600.000 lei. De asemenea, au fost ridicate și alte obiecte destinate organizării dezordinilor în masă: liste cu activiști, pliante, calculatoare portabile, telefoane performante, haine cu diverse inscripții, semnături electronice care nu aparțin persoanelor percheziționate, cartele bancare de la băncile Federației Ruse,  precum și tichete de îmbarcare la avion cu destinația Chișinău-Istanbul-Moscova”.

În același timp, au fost găsite probe ce demonstrează legăturile suspecților cu oligarhul fugar Ilan Șor care este liderul grupării criminale, dar și al Blocului Victorie format din patru formațiuni, printre ele fiind ,,contracte și legitimații ale unui astfel de partid. Suplimentar, a fost ridicată ștampilă unei organizații neguvernamentale, precum și înscrisuri de ciornă cu măsura organizatorică a unei alte astfel de organizații”.

În prezent, patru dintre moldoveni instruiți în cadrul taberelor din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia au fost arestați pentru 30 de zile. Învinuiții riscă până la opt ani de pușcărie. 

Știrea inițială: 

Potrivit autorităților moldovene, din iunie și până acum, peste 300 de tineri au participat la instruiri ,,sub pretextul participării la un program cultural și turistic”.

,,Astfel, în Rusia, aceștia ar fi fost instruiți privind  tactici de dezbinare națională, precum și destabilizare a ordinii constituționale, tactici de provocare a organelor de menținere a ordini publice; utilizarea armelor și a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale; psihologia maselor; confruntarea fizică cu forțelor de ordine în timpul protestelor; confecționarea și utilizarea articolelor de incendiere și a explozibilelor artizanale; manevrarea dronelor, cu atașament special pentru exploziv sau incendiere. Tipul de pregătire oferit cetățenilor Republicii Moldova indică asupra unor acțiuni ofensive, în contextul unor acțiuni de masă cu scopul de a crea provocări și panică. O parte din acești tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare „Wagner” și „Ferma”. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfășurat de la începutul lunii septembrie și până la mijlocul lunii octombrie”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției.

Structurile de drept de la Chișinău au anunțat anterior că Blocul Victorie ar mitui alegătorii pentru a vota cu un candidat stabilit din timp la alegerile prezidențiale, dar și împotriva referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, ambele scrutine având loc în data de 20 octombrie. 

Potrivit probelor acumulate până acum, cel puțin 130.000 de alegători au primit bani de la Blocul Victorie condus de oligarhul fugar Ilan Șor care este și liderul unei grupări criminale, iar numai în luna septembrie au fost stabilite transferuri din Federația Rusă de peste 15 milioane de dolari.

În componența Blocului Victorie/ Pobeda sunt patru formațiuni controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, mai exact Șansă, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Victorie.

Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde din luna februarie de justiția de la Chișinău la Moscova. 

În luna aprilie 2023, Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. El a fugit din Republica Moldova în 2019, când Partidul Democrat din Moldova (PDM), formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. 

Știre în curs de actualizare 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite