Cum folosește propaganda rusă atentatul asupra premierului Fico: „Un val terorist orchestrat de Occident”

0
Publicat:

Portalul Comisiei Europene a analizat modul în care a fost folosită mașinăria de propagandă pro-Kremlin pentru a transmite conspirații sinistre, după atentatul asupra premierulu slovac Robert Fico. Vinovații de serviciu sunt, conform ecosistemului media rusesc, UE, NATO și Ucraina.

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat în centrul oraşului Handlova. FOTO: EPA EFE
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat în centrul oraşului Handlova. FOTO: EPA EFE

Atentatul asupra premierului Slovaciei, Robert Fico, a fost folosit de ecosistemul pro-Kremlin drept prilej pentru a revendica conspirații sinistre: Uniunea Europeană globalistă se află în spatele atacului, arată o analiză a EU vs Disinfo, portalul Comisiei Europene care luptă cu dezinformarea promovată de propaganda rusă.

O altă teorie clamează că terorişti sponsorizaţi de NATO şi Ucraina s-ar fi aflat în spatele tentativei de asasinat. În mod alternativ, promotorul teoriilor conspiraționiste ale Kremlinului, Vladimir Solovyov, a văzut lucrurile într-o perspectivă mai largă, împreună cu recenta prăbușire a elicopterului din Iran: „Este vorba de anglo-saxoni!”

Sau, după cum a concluzionat ambasada Rusiei în Egipt: „Occidentul a ajuns în punctul în care încearcă să omoare politicienii care se opun războiului cu Rusia la care a dus Washingtonul”.

Mass-media rusă a susținut că o parte a acestui val terorist orchestrat de Occident ar fi și atacul terorist de la sala de concerte Crocus, din Moscova, petrecut în 22 martie, care s-a soldat cu 132 de morți.

Propaganda rusă: soția atentatorului, refugiată ucraineană

„Aceste teorii fără temei fac parte dintr-o campanie mai largă a oficialilor și mass-media ruși - inclusiv a lui Vladimir Putin însuși - pentru a da vina pe Ucraina, NATO și alți actori pentru ambele atacuri”, arată analiza Eu vs Disinfo.

După ce a acuzat principalul partid de opoziție că sprijină tentativa de asasinare, știrile false despre atacul asupra premierului Robert Fico continuă să se înmulțească în Slovacia.

„În ultimele zile, s-au făcut afirmații nedovedite că suspectul are legături cu partidul Slovacia Progresistă (care îl leagă și de UE și mișcările LGBTQ+), că este un fost membru al serviciului de informații al statului comunist sau a sugerat că violentul să atac a fost plănuit împreună cu alte persoane și nu suntem în situația de a vorbi despre un „lup singuratic”, așa cum l-au descris autoritățile locale. În același timp, soția atacatorului ar fi fost o refugiată ucraineană, chiar dacă poliția a negat presupusa ei origine ucraineană la o conferință de presă”, mai arată analiza citată.

Asocierea atacului de la sala de concerte Crocus cu atentantul asupra premierului Fico nu are logică, în contextul în care Statul Islamic a revendicat în mod credibil responsabilitatea pentru atac.

Pe măsură ce paternitatea ISIS a devenit de netăgăduit, Putin a recunoscut târziu, pe 25 martie 2024, că islamiştii au comis atacul. Cu toate acestea, autoritățile ruse și instituțiile pro-Kremlin continuă să insiste asupra unui anumit grad de implicare ucraineană și/sau occidentală. Deoarece nu există dovezi credibile în acest sens, dezinformarea pro-Kremlin a trecut la narațiunea sa pe termen lung despre Statul Islamic ca o creație americană/occidentală, din care această poveste de dezinformare este un bun exemplu”, mai arată specialiștii europeni.

Cine i-a șters contul de Facebook

Un alt aspect care agită apele teoriei conspirației este faptul că contul de Facbook al lui Juraj Cintula, autorul tentativei de asasinat, a fost șters.

Oficialii guvernului slovac au declarat, la patru zile după tentativa de asasinat, că atacatorul poate să nu fi fost un „lup singuratic”, așa cum s-a crezut mai întâi, un argument fiind că Facebook-ul și istoricul comunicațiilor suspectului au fost șterse după atac.

Ministrul de Interne Matus Sutaj Estok a declarat că a fost înființată o echipă de anchetă, care va analiza, de asemenea, dacă suspectul a acționat ca parte a unui grup ai cărui membri se încurajaseră reciproc să comită un asasinat.

Meta, compania care deține Facebook, a transmis, zilele trecute, că a șters contul atacatorului în noaptea incidentului și a informat autoritățile slovace despre acest lucru.

Consiliul de Stat pentru Servicii Media, care a fost în contact cu Facebook și alte platforme de socializare imediat după atac, a spus într-un comunicat că Meta a informat-o marți despre eliminarea contului.

Sutaj Estok a declarat, marți seara, postului de televiziune TA3 că versiunea cea mai probabilă este că atacatorul avea complici, dar anchetatorii lucrau la ambele posibilități, inclusiv că el a acționt singur.

Atacatorul, nemulțumit de politica guvernului

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat, miercurea trecută, în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat şi aflat într-o mulţime de oameni spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru l-au nimerit.

Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani sub numele de Juraj Cintula, un fost bodyguard la un mall, dar și autor a trei cărţi de poezii. În trecut, a avut legături cu grupări radicale şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său.

El a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor cu premeditare.

Cintula le-a spus anchetatorilor că motivul deciziei sale are legătură cu politica guvernului.

În interogatoriul trimis presei se arată că acesta reproşa Guvernului Fico mai ales desfiinţarea biroului procurorului special, atacurile împotriva mass-media, stoparea ajutorului militar pentru Ucraina şi politica faţă de Uniunea Europeană.

Cintula a subliniat că nu a vrut să-l omoare pe premier, ci doar să-l rănească, acesta fiind motivul pentru care a ţintit partea de jos a torsului.

„El îşi dă seama că a acţionat în mod cu totul inadmisibil, că nu ar fi trebuit să rănească victima. Ar fi trebuit să-i dea cartea pe care o pregătise pentru el”, se mai spune în document.

Mai mult, acesta a dorit să-i prezinte scuze victimei.

Fico se recuperează în spital și nu mai este în pericol imediat după ce a fost lovit de patru gloanțe, în prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european de peste 20 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite