Roada de nuci estimată pentru anul acesta în Moldova o depăşeşte pe cea din 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nuci verzi - foto click

Roada de nuci pronosticată pentru anul acesta este mai mare cu 10-15% decât cea din 2018. Dar previziunea este una care poate da greş, pentru că, dacă lunile de vară vor fi excesiv de călduroase, atunci roada va fi mai mică decât cea estimată. Precizarea a fost făcută pentru IPN de către preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol.

Acesta a spus că şi estimările de anul trecut erau promiţătoare, dar căldurile din luna august au făcut ca o mare cantitate de nuci să se înnegrească.

Cât priveşte pieţele de desfacere, Dumitru Vicol a declarat că piaţa internă reprezintă 2%, iar restul pleacă la export. „Moldova este o piaţă foarte mică de consum pentru nuci. Practic, piaţa internă înseamnă doar Chişinăul, în rest, în raioane, oamenii au nuci acasă”, a spus Dumitru Vicol. Principala piaţă de export este Uniunea Europeană, unde pleacă 90% din totalul nucilor moldoveneşti exportate.

Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova a mai spus că preţurile au căzut la jumătate anul acesta faţă de 2017. Motivul pentru care producătorii moldoveni sunt nevoiţi să vândă mai ieftin ţine de concurenţa din America de Sud. Argentina, de exemplu, comercializează nucile la un preţ foarte scăzut.

Dumitru Vicol s-a referit şi la Legea prin care este interzisă culegerea timpurie a nucilor, precizând că legea este bună, dar este mai mult pe hârtie, pentru că nimeni nu poate verifica dacă este respectată. Nucile timpurii sunt căutate de producătorii de dulceţuri din ţări precum Polonia sau Franţa.

„Legea este binevenită, mai ales când roada este mică şi cred că tot ce poate face Moldova este să interzică exportul de nuci verzi în butoaie”, a spus Dumitru Vicol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite