RISE: Afacere „sfântă“ - Mitropolia Moldovei cumpără lumânări din Rusia şi le vinde de 5 ori mai scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la RISE Moldova au publicat luni, 25 iulie, o investigaţie care dezvăluie cum Mitropolia Moldovei importă anual din Rusia tone de lumânări din parafină la un preţ de până la 20 de bani bucata. Apoi, lumânările sunt vândute bisericilor. Însă, în drumul de la producător la enoriaş, preţul unei lumânări ajunge să coste de cel puţin cinci ori mai mult.

Afacerea este profitabilă, datorită inclusiv faptului că este una exclusivistă, fiindcă Legea le permite astfel de activităţi doar cultelor religioase.

Între anii 2014-2016, Mitropolia Moldovei şi Catedrala Mitropolitană din Chişinău au fost singurele instituţii de cult care au importat lumânări bisericeşti din Federaţia Rusă. Pentru 160 de tone, echivalentul a opt TIR-uri, cele două instituţii au plătit peste 2.000.000 de lei. La bucată, suma se traduce prin aproximativ 17 bani pe lumânare, în medie, achitaţi producătorului rus.

Mitropolia: Este o chestiune comercială

În decembrie 2014, instituţia de cult apare şi ca importator de lumânări bisericeşti. De altfel, importul realizat de Mitropolie în 2014 este primul de acest fel făcut în ultimul deceniu. Lotul, de 60 de tone, a fost cumpărat cu 860.000 de lei, adică la un preţ de 14 bani pe lumânare. 

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a declarat că nu ar fi cazul să spună la ce preţ cumpără Mitropolia lumânările şi la ce preţ le vinde, deoarece este o chestiune comercială. Totodată, el a confirmat faptul că se pune un adaos la cumpărarea de lumânări, fapt ce constituie venitul Mitropoliei.

Preţ special: pachetul, „doar“ cu 50 de lei mai scump

La scurt timp de la importul din decembrie 2014, pe site-ul Mitropoliei a fost publicat un anunţ prin care slujitorii şi enoriaşii au fost invitaţi să cumpere lumânări „la un preţ special de numai 79 lei per pachet”. Asta, în condiţiile în care Mitropolia a plătit producătorului 29 de lei pe un pachet.

În anul 2016 Mitropolia Moldovei a fost singura instituţie religioasă care a adus lumânări din Federaţia Rusă. Datele din registrul vamal rus arată că, în prima jumătate a acestui an, mitropolia a cumpărat, tot de la întreprinderea Sofrino, 40 de tone. De această dată, însă, instituţia de cult a achitat doar 265.000 de lei, adică 7 bani pe lumânare.

Citiţi investigaţia integrală pe rise.md

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite