Rezoluţia cu revendicări ale protestatarilor, criticată de Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participanţii la Forumul civic, eveniment organizat săptămâna trecută de liderii protestatarilor din centrul Chişinăului, au făcut publică o rezoluţie compusă din mai multe solicitări adresate politicienilor de la guvernare care trebuie îndeplinite în termen de 30 de zile. Aceştia avertizează că, în caz contrar, protestele de amploare vor fi reluate.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, care a dat citire rezoluţiei, a declarat că aceasta reprezintă un set minim de revendicări la care guvernarea trebuie să răspundă. „Participanţii la Forumul civic consideră că guvernarea trebuie să identifice un set de condiţii pentru asigurarea funcţionării sistemelor financiar-bancar, de drept şi anticorupţie, de informare publică, de asociere în partide politice”, a declarat Arcadie Barbăroşie.

Participanţii Forumului solicită guvernării modificarea legislaţiei în domeniul sistemului bancar şi a Codului Penal pentru a elimina riscurile de fraude în continuare a băncilor şi pentru stoparea spălării de bani. De asemenea, prin rezoluţie se cere selectarea guvernatorului şi a viceguvernatorului BNM în cadrul unui concurs jurizat internaţional, adoptarea cadrului legislativ pentru avansarea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, consolidarea instituţiilor de drept, de reglementare şi control.

Totodată, membrii Forumului solicită revizuirea legislaţiei cu privire la partidele politice, modificarea Codului Audiovizualului astfel ca să fie redus numărul de licenţe pe care le poate deţine o persoană juridică. De asemenea, potrivit lor, se impune adoptarea cadrului legal pentru desfăşurarea unui scrutin parlamentar anticipat şi alegerea preşedintelui de către popor.

În rezoluţie se solicită, de asemenea, încetarea persecuţiilor asupra protestatarilor, eliberarea imediată a deţinuţilor politici şi neadmiterea impedimentelor în calea formării noilor formaţiuni politice şi înregistrarea neîntârziată a Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”.

Documentul va fi expediat Guvernului, Parlamentului, Preşedinţiei, dar şi Consiliului Superior al Magistraturii, partidelor politice de la guvernare, din opoziţie şi cele extraparlamentare. De asemenea, rezoluţia va fi transmisă partenerilor de dezvoltare.

Socialiştii, deranjaţi de termenii proeuropeni

Igor Dodon a precizat pe pagina sa de Facebook că PSRM nu face parte din Forumul civil, dar are unele deziderate comune cu membrii acestuia. Tot el scrie că nu are de gând să aştepte 30 de zile, aşa cum solicită participanţii forumului, pentru a obţine revendicările făcute public de mai multe ori.

„În cadrul Forumului însă, precum şi în documentele elaborate de membrii forumului, subiectul geopolitic frecvent iese în prim-plan. Termenii «european», «UE», «donatori» şi alţii de acest fel sunt prezenţi aproape în fiecare mesaj rostit. Considerăm că este necesar un echilibrul şi compromis, fapt la care am convenit. Noi am evitat şi evităm mesajele identitare şi geopolitice în cadrul Forumului, pentru a nu accentua diferenţele.

Noi suntem gata să protestăm în continuare pentru atingerea obiectivelor menţionate de la început. Împreună sau prin acţiuni distincte ale PSRM. Lupta noastră continuă. Nu vom da un răgaz de 30 de zile acestei guvernări. Ea nu trebuie să prindă rădăcini. Noi, socialiştii, vom presa până vom obţine toate revendicările noastre”, scrie Igor Dodon.

Acesta a menţionat obiectivele socialiştilor, care, de altfel, coincid cu cele ale participanţilor la Forumul civic, cu care este gata să-şi reunească eforturile pentru a-şi atinge scopul comun. „Noi am fost şi suntem deschişi să ne conjugăm eforturile pentru a spori presiunea socială asupra puterii. Am organizat în comun acţiuni de protest şi marşuri de zeci de mii de oameni. Le vom organiza în continuare, pentru a obţine într-un final obiectivele noastre. Continuăm să menţinem relaţiile de parteneriat cu formaţiunile de altă orientare politică atât timp cât acest parteneriat face abstracţie de geopolitică şi de problemele identitare”, a conchis Igor Dodon.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite