Negocieri suspendate. Candu îi invită pe protestatari, protestatarii îl invită pe Candu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a invitat pe liderii protestelor de la Chişinău la discuţii în cursul zilei de vineri la reşedinţa preşedinţiei. Liderii protestatari Andrei Năstase, Renato Usatîi şi Igor Dodon au refuzat însă invitaţia, spunându-i lui Candu că-l vor aştepta la Forumul Civic ce se desfăşoară tot vineri începând cu ora 10.00, pentru a-şi prezenta soluţiile cu privire la revendicările protestatarilor.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a invitat pe liderul PDA, Andrei Năstase, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon şi conducătorul formaţiunii politice Partidul Nostru, Renato Usatîi, pentru a discuta solicitările acestora, precum şi eventualele soluţii identificate la revendicările manifestanţilor. Cei trei au refuzat însă invitaţia, fiind nemulţumiţi de faptul că guvernanţii nu le-au oferit un răspuns până la ora 17.00 de joi, atunci când a expirat ultimatumul din partea protestatarilor.

Ultimatumul protestatarilor, ignorat de guvernare

„Pe 24 ianuarie am solicitat mai multe revendicări, cea de bază fiind demisia Guvernului şi organizarea alegerilor anticipate. Am stabilit un ultimatum pentru guvernare care a exprirat ieri, la ora 17.00. La 15:30 ne-a contactat personal Andrian Candu care ne-a comuniat  că ar vrea să discute cu noi, mâine la ora 09:00. Noi am aşteptat soluţiile astăzi. Având în vedere că mâine am planificat un Forum Civic, îl invităm pe Candu la acest eveniment, unde îşi poate prezenta soluţiile pentru revendicările noastre”, a declarat unul din liderii Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă. „Noi nu vom merge la Candu. Să se apropie el la Forum. Îi asigurăm noi paza. Pe cetăţeni îi rog să pregătească flori. Vă spunem mâine ce vom face cu ele”, a menţionat Renato Usatîi. 

Avertismentul protestatarilor pentru organele de drept 

Membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr acuză organele de drept că ar intimida oamenii care au participat la proteste. „Îl avertizăm pe Alexandru Jizdan (ministrul Afacerilor Interne – n.r) să nu atingă niciun protestatar, pentru că vom înconjura toate instituţiile de forţă. Vom fi solidari până la sfârşit cu protestatarii. Dacă vor să aresteze pe cineva, să aleagă dintre noi. Să mă aresteze pe mine, în primul rând”, a spus unul din fondatorii Platformei DA, Valentin Dolganiuc, în cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri. Acesta a menţionat că anume fărădelegile guvernării i-a făcut pe oameni să iasă în stradă şi că „încercarea de a aresta protestatarii este egală cu strangularea dreptului constituţional la protest”. Liderii platformei îndeamnă cetăţenii să nu se lase „pradă provocatorilor” şi să nu se lase intimidaţi de către guvernare. 

Protestatarii nu vor devasta instituţiile publice

Unul din fondatorii Platformei DA Vasile Năstase afirmă că pagubele estimate după protestul din 20 ianuarie din faţa Parlamentului sunt exagerate. „Să trimită nota de plată lui Plahotniuc. Astea-s basme. Protestatarii nu au distrus nimic. Am fost paşnici”, a spus Năstase. Acelaşi lucru îl susţine şi un alt membru al platformei, Liviu Vovc. „Oamenii ştiu că nu clădirile sunt vinovate şi nici forţele de ordine. Am protestat mereu paşnic”, afirmă Vovc. Liderii platformei DA susţin că la protestul din 20 ianuarie au fost implicaţi mulţi provocatori şi că unii reprezentanţi ai forţelor de ordine s-au purtat brutal cu cetăţenii. Inspectoratul General al Poliţiei respinge însă afirmaţiile protestatarilor. „ Ne exprimăm regretul că se încearcă denigrarea poliţiei, care a avut un comportament corect şi perfect legal în timpul protestelor”, se arată într-un comunicat de presă al IGP.

Cerere pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului

Liviu Vovc afirmă că mass-media controlată de politicianul Vlad Plahotniuc denaturează realitatea şi prezintă publicului informaţii eronate despre protestatari. Astfel, membrii Platformei pregătesc o cerere model pe care să o completeze toţi doritorii care vor să se adreseze Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru a li se retrage licenţa posturilor TV care nu prezintă adevărul. „Protestatarii noştri nu vor devasta instituţiile publice şi nici nu vor ataca forţele de ordine”, a reiterat membrul platfomei. 

Protestatarii decid vineri următoarele acţiuni

Vineri, la ora 10.00, se desfăşoară un Forum Civic la care va participa „toată crema societăţii civile” şi se vor decide următoarele acţiuni ale protestatarilor, a anunţat Vasile Năstase. Liderii protestelor au anunţat că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în seamă, aceştia vor recurge la manifestaţii de amploare drastice, dar care vor rămâne în limitele legii. Aceştia continuă să ceară demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite