Ministerul moldovean al Justiției cere interzicerea activității unui partid controlat de oligarhul fugar Ilan Șor

0
Publicat:

Ministerul moldovean al Justiției cere interzicerea activității timp de jumătate de an a partidului Șansă, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, solicitarea fiind înregistrată în cadrul Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Centru.

Ministerul Justiției cere interzicerea activității unui partid controlat de Ilan Șor. FOTO: Arhivă
Ministerul Justiției cere interzicerea activității unui partid controlat de Ilan Șor. FOTO: Arhivă

Cererea Ministerului moldovean al Justiției a parvenit după ce membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au solicitat în luna februarie responsabililor structurii să oblige formațiunea Șansă să prezinte acte pentru efectuarea unui controlul privind finanțarea campaniei electorale din timpul alegerilor locale din dat de 5 noiembrie 2023. Controlul a fost efectuat în perioada 17 noiembrie-17 ianuarie. Iar reprezentanții CEC au anunțat că membrii formațiunii au refuzat să vină la sediul autorității electorale sau să prezinte actele necesare, acuzațiile fiind negate de aceștia.   

Candidații Șansă, excluși de la alegerile locale din 2023

Candidații partidului Șansă condus de jurnalistul Alexei Lungu au fost excluși de la alegerile locale din toamna anului trecut din Republica Moldova, decizia luată de membrii Comisiei pentru Situației Excepționale (CSE), a fost anunțată de premierul Dorin Recean, cu două zile înainte de scrutin. 

,,Astăzi, la CSE, s-a luat decizia de anulare a înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul Politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Din alegeri este retrasă o organizație criminală, nu un partid politic. Vreau să fie clar - noi protejăm Moldova de o rețea bine organizată de criminali. Miza nu este politica, campaniile electorale sau ideologiile. Miza adevărată este democrația, suveranitatea și statul Republicii Moldova, comunitățile noastre, pacea și viitorul țării”, a anunțat atunci prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.  

Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia la câteva ore după ce șeful SIS de la Chișinău a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Chișinăul, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii respectivi erau prevăzuți, inclusiv pentru coruperea alegătorilor.

Politicianul prorus Ilan Șor a reacționat ironic la declarațiile șefului SIS, privind faptul că primește bani grei din Rusia pentru a destabiliza țara sa. 

Oligarhul fugar se ascunde la Moscova

Oligarhul fugar Ilan Șor, care s-a ascuns în ultimii ani de justiția de la Chișinău în Israel, se află din data de 25 februarie în capitala Rusiei, Moscova

Acesta a fugit în 2019 din țara sa, la scurt timp după ce PDM, formațiunea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. 

În luna aprilie 2023, oligarhul fugar a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în lipsa sa în cauza penală ,,frauda bancară”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite