Republica Moldova va fi vizitată de încă un oficial european. Șefa Parlamentului European va merge, în premieră, la Chișinău

0
Publicat:

Roberta Metsola va întreprinde o vizită de lucru, vineri, în Republica Moldova, potrivit reprezentanților Delegației Europene la Chișinău. Nu este clar, deocamdată, cu care dintre demnitarii moldoveni se va întâlni aceasta.

Președinta Parlamentului European va vizita vineri, în premieră, Republica Moldova FOTO Arhivă
Președinta Parlamentului European va vizita vineri, în premieră, Republica Moldova FOTO Arhivă

Reprezentanții Președinției de la Chișinău nu au putut să ofere detalii despre vizita oficialului european, iar cei ai Parlamentului au confirmat evenimentul, dar nu au putut să ne spună cu cine se va întâlni în Republica Moldova Roberta Metsola. 

,,În prezent se lucrează la agenda vizitei. Imediat ce va fi definitivată vom comunica public informația”, au declarat pentru ,,Adevărul” reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Legislativului. 

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că, Roberta Metsola a fost invitată la Chișinău încă la începutul acestui an, însă vizita a fost amânată din cauza războiul rus în Ucraina.

Mai multe invitații

,,Noi i-am făcut invitații câteva ori, încă de la începutul anului. A intervenit această catastrofă, invazia Federației Ruse în adresa Ucrainei. Iată că se apropie ziua, cred că într-o săptămână va avea loc acest eveniment. Doamna Metsola va vizita Republica Moldova", a declarat Igor Grosu.

Iar președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat, recent, într-un interviu pentru mai mulți jurnaliști străini, inclusiv din România, că va efectua o vizită în țara vecină:  „Nu doar pentru că este în momentul cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina, ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina. Este o situaţie în care oricând o opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte şi suntem foarte mândri de decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE”, a completat aceasta. 

Șefa CE, și ea la Chișiău

La sfârșitul săptămânii trecute, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va întreprinde o vizită la mijlocul săptămânii la Chișinău unde se va întâlni cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul întâlnirii programate pentru ziua de joi, cele două urmează să discute despre criza energetică cu care se confruntă țara vecină.

,,Am avut o discuție bună cu președintele Maia Sandu. Am discutat despre situația energetică îngrozitoare în care se află Republica Moldova. Noi lucrăm ca să oferim un suport adițional Republicii Moldova pentru nevoile sale de gaz și lumină. Abia aștept să mă întâlnesc cu Maia Sandu, când voi vizita la mijlocul săptămânii viitoare Republica Moldova”, a scris președintele Comisiei Europene pe pagina sa de pe Twitter. 

Maia Sandu și Ursula von der Leyen s-au întâlnit în luna mai a acestui an la Bruxelles. Întrevederea s-a axat pe impactul major al războiului rus din Ucraina asupra Republicii Moldova și a regiunii.

Între timp, țara vecină are deficit de gaze, cât și de energie. Acum, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.

Iar de mai mult timp, folosește doar electricitate din România pe care o procură, inclusiv prin intermediul contractelor de avarie. Asta după ce Centrala termoelectrică din Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, nu o mai livrează, iar Ucraina a oprit livrările din cauza bombardamentelor ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite