Republica Moldova va cumpăra gaze naturale din SUA

0
Publicat:

Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a declarat că, cel mai probabil, săptămâna viitoare Republica Moldova va achiziționa gaz din SUA la un preț mai redus, fiind vorba de o achiziție-test ce va reprezenta o cantitate de zece milioane metri cubi.

Republica Moldova va achiziționa gaze americane. FOTO: Facebook
Republica Moldova va achiziționa gaze americane. FOTO: Facebook

,,Probabil deja săptămâna viitoare vom achiziționa, așa cum am promis prima dată vom achiziționa gaze direct în terminalul LNG, deci direct din nava care transportă gaz natural comprimat din SUA și-l vom lua prealabil, nu vă pot spune acum pentru că nu este prețul confirmat definitiv, dar îl vom la preț sub nivelul TTF (n.r.-bursa din Olanda)”, a declarat ministrul moldovean în studioul unei emisiuni a postului Jurnal TV din Republica Moldova. 

Fiind întrebat dacă este vorba de un preț mai jos de 310 de dolari, oficialul a precizat că: ,,TTF-ul la o anumită oră poate să fie și 300 de dolari, dar nu se tranzacționează gaze cu volume pe un termen de o lună la prețul de o oră. Acolo sunt formule de preț oleacă mai complicate”. 

Totodată, Victor Parlicov a menționat că țara sa care folosește în prezent volumele de gaze naturale depozitate în Ucraina și România urmează să cumpere cantități suplimentare, tarifele pentru consumatori fiind planificate să fie reduse cel mai probabil luna viitoare. 

Din luna decembrie a anului 2022, Chișinăul nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se în mare parte din Grecia, iar restul de la furnizori europeni, acreditați la licitațiile companiei moldovenești Energocom, conform procedurii Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În primăvara anului 2023, Victor Parlicov a declarat că Republica Moldova nu poate rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în regiunea separatistă Transnistria pentru a evita o criză umanitară în zonă, dar și în schimbul curentului pentru malul drept al Nistrului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite