Republica Moldova are nevoie de un acord cu FMI pentru stabilizarea monedei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii cred că Banca Naţională a Moldovei ar trebuie să relaxeze treptat politica monetară. FOTO Arhivă
Experţii cred că Banca Naţională a Moldovei ar trebuie să relaxeze treptat politica monetară. FOTO Arhivă

Pentru a ameliora situaţia economică şi a stabiliza cursul leului moldovenesc, Centrul Analitic Independent Expert-Grup recomandă factorilor de decizie să negocieze şi să semneze urgent un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, Banca Naţională a Moldovei ar trebuie să relaxeze treptat politica monetară, pentru a nu ameninţa şi mai tare perspectivele de creştere economică, care, potrivit experţilor, şi aşa sunt pesimiste, transmite IPN.

Potrivit experţilor, slăbirea monedei naţionale, care a început în ultimul trimestru din 2014 şi continuă până în prezent, indică o economie care a intrat într-o fază de comprimare, iar slăbirea sectorului bancar, cauzată de explozia tranzacţiilor dubioase din ultimii ani, vor influenţa degradarea indicatorilor socio-economici ai Republicii Moldova pe parcursul anului 2015.

Expert-Grup consideră că semnarea unui nou acord cu FMI va genera un climat mult mai relaxat în relaţiile cu donatorii externi şi va facilita obţinerea unor fonduri externe pentru Republica Moldova. Cât ţine de BNM, i se recomandă să recurgă la diminuarea ratei rezervelor obligatorii pentru depozitele în valută, care ar genera o ofertă suplimentară de dolari şi euro, diminuând astfel presiunea asupra cursului monedei naţionale.

De asemenea, experţii recomandă Guvernului să depună eforturi sporite pentru a exploata la maximum existenţa zonei de liber schimb cu UE şi a stimula exporturile, dar şi pentru ameliorarea mediului concurenţial şi combaterea tranzacţiilor frauduloase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite