Rep. Moldova. Doza booster ar putea fi administrată după 4 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare

Comisia pentru imunizare propune Ministerului Sănătăţii să reducă de la 6 la 4 luni intervalul la care poate fi administrată doza booster a serului anti-COVID-19 după administrarea schemei complete de vaccinare, transmite IPN.

Comisia pentru imunizare a analizat argumentele pentru a micşora intervalul dintre dozele de vaccinare completă şi doza booster.

„Acum suntem în proces de definitivare a acestui document şi intuiesc că deja de săptămâna viitoare acest interval va fi micşorat prin dispoziţia Ministerului Sănătăţii”, a precizat Ninel Revenco, coordonatoarea Programului naţional de imunizări, în cadrul unei conferinţe de presă.

Laura Ţurcan, medic-epidemiolog, a menţionat că un studiu desfăşurat în Marea Britanie, privind eficacitatea şi durata protecţiei vaccinurilor AstraZeneca, Pfizer şi Moderna împotriva formelor uşoare şi severe de COVID-19, a arătat o scădere a eficacităţii vaccinurilor la peste de 20 de săptămâni după administrarea serurilor AstraZeneca sau Pfizer la adulţii în etate şi la cei din grupul de risc clinic.

În acelaşi timp, epidemiologul a subliniat că imunizarea cu doza booster peste 4 luni de la administrarea celei de-a doua doză de ser este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Agenţia Europeană a Medicamentului. Imunizarea cu a treia doză de ser Sinovac sau Sinopharm este permisă peste 3-6 luni de la doza a doua de vaccin, a specificat Laura Ţurcan.

Până acum, peste 1 milion de persoane din Republica Moldova au fost vaccinate cu schema completă. Doza booster a fost administrată la peste 203.000 de oameni.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite