Şeful diplomaţiei moldoveneşti: R. Moldova e pregătită pentru orice scenarii la frontiera ruso-ucraineană

0
0
Nicu Popescu
Nicu Popescu

Minsitrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, susţine că Republica Moldova este pregătită pentru „orice scenarii, negative sau pozitive” legate de situaţia tensionată de la frontiera ruso-ucraineană.

Într-o declaraţie făcută Radio Europa Liberă, Nicu Popescu şi-a reafirmat speranţa că actualele tensiuni din regiune „vor fi soluţionate prin metode paşnice, prin metoda dialogului, în baza respectului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor din regiune, evident şi a Ucrainei, evident şi a Republicii Moldova”, transmite IPN.

„Evident că suntem foarte îngrijoraţi, dar sperăm că această fază de tensiuni va fi depăşită”, a spus Nicu Popescu.

Vineri, la baza militară Mihail Kogălnicean din România, atât secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cât şi preşedintele României, Klaus Iohannis au vorbit despre ameninţarea reprezentată de criza de la graniţa ruso-ucraineană. Klaus Iohannis a calificat această ameninţare drept „cea mai gravă” de la căderea Cortinei de fier. „Actuala criză nu este doar una regională, care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană. Această criză afectează securitatea întregului spaţiu euroatlantic”, a spus preşedintele României.

Din 8 februarie, SUA au început să transfere, temporar, trupe în România, pe fundalul tensiunilor dintre Occident şi Rusia legate de situaţia din jurul Ucrainei. NATO îşi întăreşte prezenţa militară în ţările din flancul estic, iar vineri, în timpul vizitei din România, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică analizează dacă ar trebui să-şi adapteze prezenţa pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România şi alte ţări din sud-estul NATO.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite