Renato Usatîi, despre criza politică de la Chişinău: Unica soluţie este organizarea unei revoluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatii

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, consideră că singura soluţie pentru ieşirea din criza politică în care se află Moldova este organizarea unei revoluţii în stradă. El a făcut declaraţia la emisiunea “Politica Nataliei Morari”, de la TV8.

„Unica soluţie e o revoluţie”, a declarat Renato Usatîi fiind întrebat de moderatoare cum vede el ieşirea din situaţia în care s-a pomenit ţara, după decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarat neconstituţional decretul prezidenţial de desemnare repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru. 

„Dacă vrem schimbări adevărate în ţară, trebuie să fim gata pentru măsuri dure”, a declarat Renato Usatîi.

El s-a arătat convins că cetăţenii vor ieşi să susţină această mişcare pe care este gata să o conducă: 

„Cetăţenii vor lua situaţia în mâini, iar eu, dacă va fi nevoie, voi conduce această mişcare. Cred că în faţa Parlamentului trebuie să fie o scenă pe care să iasă toţi reprezentanţii partidelor politice, lideri de opinie şi să spună ce cred. Sunt gata să mă implic întru totul în asta. Asta va duce la faptul că de pe aceeaşi scenă voi citi preambulul din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată de ONU, care spune că oamenii au dreptul la revoltă. Ne-aţi adus la asta, acum ţineţi-vă pantalonii - este foarte simplu”.

“Sunt gata să-mi asum această responsabilitate. Altfel nu se poate. Fie imiţi o luptă, fie încerci să faci ceva. Dacă vrem să se schimbe ceva în ţară, trebuie să fim pregătiţi pentru acţiuni dure”, a spus Usatîi.

Potrivit preşedintelui PN, strada rămâne singura variantă pentru a face schimbarea, aşa cum nici una din cele două sonorizate de Maia Sandu, (alegeri parlamentare anticipate sau referendum) nu este viabilă.

„Alegeri anticipate nu pot fi pentru că până în prezent nu există un mecanism clar de declanşare a acestora, iar un referendum nu poate avea loc, pentru că în Parlament nu va fi admis acest lucru.”

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite