PSRM se va adresa la CCM după refuzul Maiei Sandu de a accepta candidatul majorităţii la funcţia de premier: Asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii
0Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.
Socialiştii se arată siguri că Înalta Curte va anula decretul Maiei Sandu. Totodată, aceştia vor solicita ca Parlamentul să nu fie convocat, pentru ca Natalia Gavriliţa să nu poată veni în plen pentru a cere votul de încredere al deputaţilor.
„Decizia anunţată în această seară încalcă grav Constituţia şi hotărârile recente ale Curţii Constitutionale, care obligă preşedintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. Totodată, preşedintele ţării nu îşi poate permite sa dea calificative subiective deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova, nu îşi poate permite să o facă pe judecătorul, iar într-o democraţie preşedintele nu îşi poate permite să anuleze rolul partidelor şi să ignore voinţa majorităţii parlamentare. Dacă am merge pe logica Maiei Sandu, faptul că a fost membru al guvernului implicat in furtul miliardului şi că a participat prin votul său la jefuirea ţării, este la fel un motiv foarte serios să fie considerată lipsită de integritate şi să nu poată ocupa o funcţie în stat”, se spune într-un comunicat de presă al PSRM.
Potrivit comunicatului, „ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numeşte, la această etapă, tentativă de uzurpare a puterii de stat. La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, preşedintele ţării se va afla în afara Constituţiei şi în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecinţe legale şi politice.”
„PSRM va ataca mâine la Curtea Constituţională decretul uzurpator emis de preşedintele ţării. Până la pronunţarea unei decizii, vom cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea şedinţei pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcţia de prim-ministru. Se va apela şi la alte mijloace legale şi democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare”, menţionează socialitşii.
„Preşedintele ţării pune Curtea Constituţională într-o situaţie absurdă, de a-şi interpreta propriile decizii. În acelaşi timp, CC trebuie deja să ia act de faptul că Maia Sandu nu respectă nici Constituţia, nici voinţa Parlamentului, fiind ghidată de nişte frustrări personale, de interes partinic îngust şi de opinii subiective”, spun socialiştii.
Preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa.
Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.
Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.
Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.