Rebelii sirieni au cerut o recompensă de un milion de dolari pentru ostaticele din Republica Moldova şi Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Svetlana Marchianovici, tânăra din Belarus care a fost răpită împreună cu moldoveanca Carina Colţa în Liban, a ajuns şi ea sâmbătă acasă. Luni ea a dat declaraţii serviciilor secrete belaruse despre răpirea din Siria şi a povestit jurnaliştilor experienţa ei de ostatică.

Aceasta spune că au fost luate direct din stradă din oraşul libanez unde lucrau şi transportate în Siria. „Ne-au învelit în plapume, astfel că atunci când am traversat frontiera dintre Liban şi Siria, poliţia nu ne-a observat“, susţine tânăra, citată de presa din Belarus.

Svetlana spune că au fost ţinute ostatice într-o casă cu două etaje, fără mobilă. „Noi două (Carina şi Svetlana) locuiam la al doilea etaj, iar paznicii la primul. Dormeam la podele, pe covor. Nu ne-au bătut, dar ne ameninţau permanent că ne vor bate sau chiar omorî, dacă vom încerca să fugim“, îşi aminteşte tânăra.

Aceasta a povestit că au reuşit să evadeze într-o dimineaţă, când paznicii dormeau. „Am făcut  o funie din plapumele cu care ne înveleam şi am coborât pe geam. Ne-a salvat un preot, care ne-a dus la el acasă, unde am trăit o săptămână. Tot preotul ne-a ajutat să ajungem la graniţa dintre Siria şi Liban, de unde ne-a luat patronul hotelului unde lucram“, povesteşte Svetlana Marchianovici.

Tânăra din Belarus susţine că rebelii sirieni au cerut recompensă un milion de dolari. „Când am ajuns în Liban, am locuit zece zile în hotel. Apoi ne-au cumpărat bilete şi ne-am întors acasă“, conchide fosta ostatică.

Amintim că pe 12 august a apărut pe youtube un video în care două tinere, printre care şi o moldoveancă, declarau că au fost luate ostatece de rebelii sirieni.

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a confirmat că tânăra Carina Colţa este cetăţeană a Republicii Moldova, dar locuieşte în Tiraspol. 

Ostatica nu era la prima deplasare în Liban. De zece ani, aceasta lucra în cluburile de noapte din Liban, Siria, Turcia.

Rudele moldovencei susţin că aceasta le spunea că lucrează în Moscova.

La o lună de la apariţia filmuleţului video, Ministerul de Externe de la Chişinău anunţă că ostateca din Republica Moldova a reuşit să evadeze de la rebelii sirieni.

Sâmbăta trecută, Carina Colţa a ajuns în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite