VIDEO O moldoveancă a fost luată ostatică în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două femei luate ca ostatice FOTO: captură video youtube
Cele două femei luate ca ostatice FOTO: captură video youtube

O femeie care se declară moldoveancă a fost reţinută ostatică în Siria. Într-un video apărut pe youtube încă pe 9 august, femeia declară că lucrează pentru gruparea libaneză Hezbollah. În video mai apare şi o cetăţeancă din Belarus.

UPDATE „Am cerut Ministerului de Externe să elucideze toate circumstanţele ce vizează situaţia acestui cetăţean şi imediat după ce se constată dacă a fost luată captivă sau altceva, să vedem ce putem face prin pârghiile de care dispunem pentru a o repatria“, a declarat Iurie Leancă la şedinţa de astăzi a Cabinetului de Miniştri.

UPDATE „Dacă se confirmă informaţia, Ministerul, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Turcia, va interveni pe lângă autorităţile din Siria pentru a asigura securitatea cetăţeanului moldovean şi eliberarea neîntârziată a acestuia“, se precizează într-un comunicat emis de Ministerul de Externe.

Potrivit portalului charter97.org, cele două femei, Svetlana Markiyanovici şi Carina Colţa, au fost răpite acum o săptămână.  Din imaginile video se observă că cele două sunt înconjurate de oameni înarmaţi mascaţi şi citesc de pe o foaie că s-au dat drept jurnaliste pentru a colecta informaţii despre rebelii sirieni.

Carina, în vârstă de 32 de ani, originară din Tiraspol, nu are familie sau copii, în schimb ar fi avut un frate pe care l-ar fi sunat. „M-a sunat acum o săptămână şi a spus că a fost răpită. Am spus că nu ştiu ce să fac. Ea apoi a spus că ar trebui să contacteze femeia care a trimis-o acolo“, a declarat fratele ei, potrivit sursei.

 Bărbatul mai spune că femeia a efectuat primul apel de pe un număr libanez, iar al doilea de pe unul din Siria.

Rudele femeii din Belarus spun că în ultimii trei ani Svetlana pleca des în Liban, unde ar fi lucrat prin hoteluri, ca dansatoare. Unchiul său a povestit pentru presa locală că tânăra era o fire conflictuală, impulsivă. Înainte de a pleca ultima dată, în luna mai, ea a renunţat la copilul său, care a fost ulterior adoptat.

„Facem investigaţiile de rigoare. Am creat un grup de lucru la Ministerul de Externe, care investighează situaţia. Nu putem afirma cu certitudine că femeia ar fi cetăţeancă a Republicii Moldova“, a declarat Iulian Groza, viceministru de Externe.  O reacţie a avut-o şi Ministerul de Externe al  Belarus.

Anterior, Ministerul de externe de la Chişinău a recomandat moldovenilor să evite călătoriile în Siria, în contextul violenţelor din regiune.

„Este un prim caz de acest fel, o situaţie dificilă. Trebuie să fie formată o grupă operativă pe lângă preşedintele ţării, în care să intre reprezentanţi ai Ministerului de Interne, care vor identifica rudele persoanei şi ai Ministerului de Finanţe pentru că, probabil, femeia ar trebui răscumpărată. Republica Moldova nu are experienţă pentru a gestuiona asemenea situaţii, deci va fi nevoie de susţinerea internaţională“, a declarat Viorel Ciubotaru, analist politic, pentru Publika TV.

„Nu putem crede niciun cuvânt care vine din partea unei persoane ameninţate cu arma şi care citeşte de pe o foaie“, a mai spus Ciubotaru.

Jurnalista Anhar Kochneva din Ucraina, care la fel a fost ţinută ostatică în Siria şi a scăpat nevătămată în această primăvară, promite că va încerca să le ajute pe cele două femei. „Din trista mea experienţă pot să spun că gravitatea acuzaţiilor şi lipsa unor cerinţe concrete în filmuleţ constituie un semnal prost. Vor încerca să obţină foarte mult pentru ele, dar ţările sunt mult mai sărace chiar şi decât Ucraina de la care s-au cerut 50 de milioane de dolari. Aşa că nimeni nu va da nimic pentru fete. Le vor elibera pur şi simplu, pentru că sunt nişte tâmpiţi. Cred că fetele au fost răpite în timpul atacului asupra satului mai la nord de portul sirian Latakia. Practic săptămâna trecută acolo a fost un măcel“, scrie jurnalista.

Hezbollah este un grup musulman şiit format în timpul războiului libanez civil din anii 80.  Reprezentanţii săi îşi atribuie victoria în conflictul israeliano-libanez din 2006, care a provocat moartea a 1.000 de libanezi şi 40 de israelieni. În iulie 2013, gruparea a fost instrodusă în lista Uniunii Europene cu organizaţii teroriste. Începând cu martie 2011, Siria este implicată într-un război civil împotriva regimului Assad, pe care guvernul condus de Bashar al-Assad încearcă să o înăbuşe cu ajutorul forţelor armate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite