Reacţia PSRM la refuzul Maiei Sandu de a desemna candidatul la funcţia de premier: Acest comportament întruneşte elemente de uzurpare a puterii de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon
Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, condus de ex-preşedintele Igor Dodon, a reacţionat la refuzul Maiei Sandu de a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru până pe 9 martie, aşa cum au cerut Socialiştii, care au înaintat un ultimatum în acest sens. În rezultat, Socialiştii au anunţat că vor organiza, pe 11 martie, şedinţa Executivului politic al formaţiunii, unde se vor decide acţiunile următoare.

„Blocajul instituţional creat de criza politică generată de Preşedinţie, lipsa unui guvern funcţional, preocuparea unor conducători ai statului pentru interese electorale, fac ca ţara să se afunde într-un haos în care vedem tot mai mulţi oameni bolnavi, avem creşteri alarmante ale deceselor, blocaje economice şi sociale, riscăm din nou să intrăm în lockdown. Toate acestea sunt generate de iresponsabilitatea unor politicieni şi de unii conducători de instituţii, care refuză dialogul şi refuză să pună pe primul plan nevoile urgente ale cetăţenilor şi siguranţa lor”, se spune într-un comunicat.

PSRM constată că „Preşedinţia continuă să refuze dialogul propus de mai multe partide politice din Parlament, refuză în continuare să se conformeze Constituţiei şi să pună în aplicare hotărârile Curţii Constituţionale. Acest comportament este unul care întruneşte elemente clare de uzurpare a puterii de stat, atât dacă sunt privite prin prisma răspunderii penale, cât şi prin cea politică.”

Recent, Igor Dodon i-a cerut preşedintelui Maiei Sandu să o desemneze, până pe 9 martie, pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi să nu mai „uzurpeze puterea de stat”. Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că duce ţara în „haos” prin intenţia de a nu desemna un candidat la funcţia de premier, deşi Curtea Constituţională a obligat preşedintele ţării să desemneze candidatul majorităţii parlamentare.

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier. 

Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri