Războiul declaraţiilor dintre fermieri şi AIPA trece în instanţele de judecată. Maleru vorbeşte despre „Gruparea Bumacov”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentantul AIPA, Marin Mortean, a anunţat că a apelat la instanţa de judecată pentru a demonstra că nu a fost demis pentru corupţie
Reprezentantul AIPA, Marin Mortean, a anunţat că a apelat la instanţa de judecată pentru a demonstra că nu a fost demis pentru corupţie

Conducerea Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a respins acuzaţiile lansate anterior de fermieri şi fostul ministrul al Agriculturii Vasile Bumacov privind existenţa „otkaturilor” în procesul de subvenţionare şi i-a învinuit pe aceştia de fraude şi delapidări.

Deşi anunţase organizarea unei conferinţe de presă la tema rezultatelor subvenţionării în acest an, şeful AIPA, Petru Maleru, a venit în faţa presei declarând că dosarele privind subvenţionarea sunt încă în prces de examinare. În acelaşi timp, Maleru a adus toată echipa Agenţiei şi a afirmat că are cu el probe care ar demonstra că declaraţiile făcute de ex-ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, preşedintele „UniAgroprotect”, Alexandru Slusari, şi managerul unei întreprinderi agricole Aliona Mandati, făcute într-o emisiune televizată, ar fi minciuni.

„Gruparea Bumacov”

Potrivit directorului AIPA, persoanele care au acuzat Agenţia că ar fi coruptă fac parte din „gruparea Bumacov”, iar fostul ministru al Agriculturii ar fi subvenţionat de trei ori acelaşi tractor în cadrul proiectului 2KR, ar fi operat modificări la legislaţie care scoatea limitele la subvenţionare pentru ca firmele pe care le favorizează să obţină subvenţii grase. „Există ordinul din 25 iunie 2014 în care este introdusă subvenţionarea şi pentru beton, armatură pentru ca în următoarea săptămână firmele care fac parte din „gruparea Bumacov” veneau să depună dosare pentru subvenţionare. Sunt multe dosare cu interese, cum ar fi trecerea tehnicii dintr-o listă în care ar fi putut obţine un milion de lei în lista în care putea obţine câteva milioane de lei. Vasile Bumacov dorea ca legea să prevadă ca preşedintele Consiliului de supraveghere al Unităţii de implementare a creditului polonez să fie ales pentru toată perioada de implementare a programului, indiferent de funcţia pe care o va ocupa pe viitor. Adică, Vasile Bumacov se desemna pe dânsul preşedinte al acestui Consiliu chiar dacă ulterior nu mai era ministru, iar funcţia era pentru 20 de ani. Bun culcuş şi-a găsit pentru 20 de ani. Eu m-am opus acestei prevederi, ceea ce este notat şi în ordinul respectiv din vara anului trecut”, a afirmat Petru Maleru.

Petru Maleru nu admite că la AIPA există corupţie

Şeful AIPA a negat faptul că este posibil ca cineva din angajaţii instituţiei să ia mită, precizând că dosarele trec şi prin mâinile primarilor, inginerilor cadastrali, reprezentanţilor ANSA şi oricine din aceste structuri ar fi putut cere bani de la fermieri, iar vina să nu cadă doar pe inspectorii Agenţiei.

La rândul său, şeful Direcţiei inspecţii şi control pe teren, Marin Mortean, acuzat că ar fi fost concediat de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pe motive de corupţie, a venit cu carnetul de muncă şi a promis că îl va publica pe site-ul Agenţiei pentru a demonstra că informaţiile prezentate de către Alexandru Slusari şi Aliona Mandati nu sunt veridice. În acelaşi timp, el a afirmat că Aliona Mandati care a afirmat că a întâmpinat mai multe probleme după controlul efectuat de inspectorii AIPA ar fi scris o recipisă în care ar fi infirmat aceste lucruri şi ar fi recunoscut abaterile înregistrate în cadrul verificărilor. „Controlul a depistat că Aliona Mandati ar fi prezentat acte cu informaţii denaturate pentru a obţine subvenţii mai mari, iar linia procurată nu funcţiona, o parte din componente fiind păstrate în depozit. Delapidările de la buget în cazul Alionăi Mandati consituie 422 de mii de lei”, a precizat reprezentantul AIPA.

Acuzat că ar fi fost corupt, Marin Mortean s-a adresat judecătorilor

Astfel, Marin Mortean a anunţat că a prezentat ieri cereri de chemare în judecată pe numele lui Alexandru Slusari, al lui Vasile Bumacov şi în privinţa declaraţiilor lansate de Aliona Mandati.

Prezent la conferinţa de presă, Alexandru Slusari susţine că pentru ca declaraţiile lui Marin Mortean să fie credibile este necesar ca acesta să prezinte copiile carnetului de muncă actual şi cel vechi. În acelaşi timp, preşedintele UniAgroProtect susţine că Mortean şi-ar fi pus semnătura pe actul constatator pentru alocarea a 4 milioane de lei pentru subvenţionarea unei linii de sortare a cireşilor din Jora de Jos. „Ocazional, am depistat împreună cu viceministrul Agriculturii Nicolae Olaru că această linie nu exista”, a explicat Alexandru Slusari.

Fermierii susţin că Maleru şi Mortean mint în continuare

Potrivit expertului, conducerea AIPA ar fi minţit când a declarat că un tractor era subvenţionat de trei ori în cadrul proiectului 2KR. „Ceea ce nu a spus Petru Maleru este că în cadrul acestui proiect, achitările se fac în tranşe pe parcursul a trei ani şi este subvenţionată ficare sumă”, a precizat reprezentantul fermierilor.

Slusari a mai declarat referitor la faptul că Petru Maleru a venit cu întreaga echipă în faţa presei că este ruşinos şi josnic faptul că cele câteva persoane implicate în schemele de corupţie de la AIPA se ascund după tinerii care activează în cadrul instituţiei, care nu au nicio treabă cu ilegalităţile respective. „Nu au fost prezentate probe. A venit şi a fluturat cu carnetul de muncă fără a prezenta o copie pentru ca presa să vadă. Pe mine reglările lor de conturi cu Bumacov nu mă interesează”, a mai spus Alexandru Slusari.

Şi Aliona Mandati a respins acuzaţiile reprezentanţilor AIPA. „Este vorba despre faptul că fondatorul întreprinderii agricole este fiul meu şi am solicitat acea majorare de 10% pentru subvenţii, care se cuvine tinerilor fermieri. Mi s-a spus că trebuia să fie înregistrat mai devreme în calitate de fondator şi eu am zis că e o.k. Au scos din subvenţii acea sumă care constituie majorarea de 10% solicitată. Nu este vorba de nici un fel de delapidări. De asemenea, linia de sortare funcţionează, însă din lipsă de spaţiu nu am instalat mesele lungi, dar pe cele mai scurte. Linia de sortare are mai multe componente şi aceste mese lungi stau în depozit, însă am declarat că în timp le voi instala”, a explicat Aliona Mandati.

Cei doi fermieri au anunţat că îi vor acţiona, la rândul lor, în judecată pe Petru Maleru şi Marin Mortean.

Reprezentanţii AIPA nu au asistat la replicile lansate de Alexandru Slusari şi Aliona Manadati, iar Marin Mortean nu a răspuns la telefon. Ex-ministrul Agriculturii nu a comentat deocamdată acuzaţiile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite