Odată cu războiul Rusiei contra Ucrainei, mai mulți ruși își doresc cetățenia moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din februarie 2022 și până în prezent numărul străinilor, cu precădere cetățeni ruși, care solicită cetățenia moldovenească a crescut, anunță reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP), precizând că fac față cu greu solicitărilor.

A crescut numărul rușilor dornici să dețină pașaport moldovenesc. FOTO: Bizlaw.md
A crescut numărul rușilor dornici să dețină pașaport moldovenesc. FOTO: Bizlaw.md

Responsabilii instituției au informat că cei mai mulți dintre solicitanți, adică în jur de de 70% sunt din Rusia, iar 20% din Ucraina, dar nu oferă cifre exacte cu privire la cei care doresc să obțină cetănenia Republicii Moldova, unul dintre cele mai nevoiașe state din Europa.

„Situaţia geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat o creştere a numărului de persoane care doresc să obţină cetăţenia moldovenească”, au declarat reprezentanții agenţiei guvernamentale responsabile de cetăţenii şi paşapoarte din Republica Moldova, informează Reuters.

„Având în vedere creşterea numărului de cereri de acordare a cetăţeniei moldoveneşti, Agenţia cere Guvernului să extindă termenul de examinare a cererilor la şase luni, în loc de termenul actual de 20 de zile”, au mai spus angajații ASP.

Negocieri pentru UE

Republica Moldova, care a primit la sfârșitul anului trecut aviz pozitiv privind startul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, beneficiază din anul 2014 de regim liberalizat de vize cu UE.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică de la Chișinău, în ianuarie 2023, puțin peste 2. 500 de milioane de oameni locuiau în Republica Moldova, numărul fiind în descreștere în comparație cu anul 2014, atunci când erau înregistrate aproape de trei milioane de locuitori.

Țara are o guvernarea pro-europeană, iar președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat războiul Rusiei contra Ucrainei din prima zi, solicitând de atunci și până acum de nenumărate ori încetarea acestuia. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite