Maia Sandu, la primirea premiului Timișoara pentru Valori Europene: Populismul și minciuna pun în pericol valori importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera de la Chișinău s-a declarat onorată să primească premiul Timișoara pentru Valori Europene, afirmând că este o recunoaștere personală, dar și o apreciere pentru modul în care cetățenii țării sale își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație și susținând că populismul și minciuna care sunt mai atractive pentru cei dezamăgiți pun în pericol valorile importante.

La Timișoara, ea a ridicat premiul Timișoara pentru Valori Europene. FOTO: Presedinte.md
La Timișoara, ea a ridicat premiul Timișoara pentru Valori Europene. FOTO: Presedinte.md

„Sunt onorată să primesc premiul Timișoara pentru Valori Europene pe care îl consider nu atât o recunoaștere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație. Un drept pentru care de aproape doi ani, vecinii și prietenii noștri din Ucraina fac niște sacrificii pe care cu greu le putem descrie în cuvinte. Un premiu pentru valori europene este o oportunitate să discutăm despre pericolele asupra acestora și cât de ușor le putem pierde. Un război la hotarul nostru părea incredibil acum câțiva ani, dar iată că dreptul internațional a fost încălcat, granițele nu au contat, iar valorile europene, valorile umane, au fost călcate în picioare. Populismul și minciuna devin mai atractive pentru unii cetățeni dezamăgiți și pun în pericol valori importante: dezbaterea, încrederea în instituții și unii în alții”, a declarat Maia Sandu. 

Pericolele la adresa Republicii Moldova

În cadrul ceremoniei de premiere, lidera de la Chișinău a reiterat faptul că Rusia, prin intermediul grupărilor corupte, încearcă să destabilizeze Moldova.

,,Grupări corupte, cum vedem în Moldova, finanțate din bani murdari, din bani de la Kremlin, vor să răstoarne ordinea constituțională, să submineze statul și democrația. Politicieni, deghizați cu masca valorilor europene, dar gata când va fi momentul, să vândă libertatea, interesul național și să ducă Republica Moldova într-o zonă gri a fărădelegii, a corupției, unde Rusia poate să-și impună cu ușurință interesele. Propaganda fără margini și fără urmă de bun simț care din păcate reușește să slăbească coeziunea socială, solidaritatea între oameni și națiuni. Toate aceste lucruri sunt un pericol real și foarte aproape, și nu vizează doar Republica Moldova”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

În același timp, aceasta a vorbit și despre alegerile din acest an, inclusiv cele de la Chișinău, București, Washington, exprimându-și speranța că oamenii lumii vor alege adevărul, cinstea, omenia, pacea și libertatea în cadrul acestor scrutine. 

,,De aceste alegeri depinde soarta lumii pentru următoarele decenii și cred că nu sunt cuvinte mari, și este cazul să ne întrebăm: și politicienii, și cetățenii, în ce lume vrem să trăim. Teoria politică nu ne afectează este greșită pentru că de oamenii pe care-i alegem depinde cum trăim noi și cum vor trăi copiii noștri. Alegem conducători care mint doar pentru că spun ce vrem să auzim care ne promit soluții ușoare pentru probleme complicate. Nu poți construi nimic. Cu atât mai mult un stat prin minciună. Conducători care-i tratează pe cei din jur fără respect, fără respect vor fi tratați toți cetățenii. Conducători care neagă știința, țările s-au dezvoltat anume datorită științei și nu a ignoranței. Conducători care nu au curajul să ia decizii complicate, cu pași fricoși o țară nu devine puternică”, a precizat Maia Sandu.

Mulțumiri României 

Iar la final, ea și-a exprimat recunoștința și aprecierea României pentru sprijinul necondiționat pe care îl oferă țării sale. ,,Un sprijin necondiționat, frățesc pentru care vom fi întotdeauna recunoscători. Când ne-a fost mai greu am putut să ne bazăm pe ajutor la toate nivelurile, mă refer aici la președintele României, la Guvern, la Parlament, la Casa Regală, la societatea civilă, dar și la autoritățile publice locale, precum gazdele noastre din inima Banatului”. 

Maia Sandu este prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, acesta fiind dotat cu 30.000 de euro și oferit în urma unui proces din mai multe etape organizat de un juriu format din personalități de vârf ale corpul profesional românesc în diverse domenii.

,,Juriul a decis în unanimitate acordarea premiului Timișoara pentru Valori Europene, ediția inaugurală, excelenței sale, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Pentru serviciile sale în apărarea libertății și a valorilor democratice în Europa, și în semn de recunoaștere a modelului de leadership curajos, și inspirat în vremuri de criză”, a afirmat Cristian Măcelaru, membru al juriului. 

Lidera de la Chișinău face o vizită în Timișoara în perioada 12-13 ianuarie, fiind invitată de primarul Dominic Fritz. 

„A fost o bucurie să ajung aici după un an în care Timișoara a avut titlul de capitală culturală, cu acest prilej, îi mulțumesc Primarului Dominic Fritz pentru invitație. Timișoara, care a beneficiat de pe urma aderării României la Uniunea Europeană, este un bun exemplu a ceea ce reprezintă Europa: libertate și bunăstare, locuri de muncă decente, infrastructură modernă și o viață culturală bogată. Ce vedem la Timișoara, ce vedem în orașele europene, vrem și pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu în prima zi a aflării sale în România. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite