Război pe piaţa asigurărilor. O instanţă a suspendat o decizie de reducere a preţului la Cartea Verde pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe piaţa asigurarărilor auto continuă războiul
Pe piaţa asigurarărilor auto continuă războiul

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a fost acţionată în judecată de Uniunea Asiguratorilor, după ce a decis să micşoreze costul primei de asigurare internaţională auto „Carte Verde„ pentru ţările Uniunii Europene.

Este vorba despre una dintre cele mai solicitate tipuri de poliţă de acest fel, cu durata de 15 zile.

Preţul acesteia a fost redus la sfârşitul săptămânii trecute, de la 65 la 41 de euro, după întrarea în vigoare a unei hotărâri a CNPF adoptată încă la 13 iunie 2013. Decizia CNPF a fost însă suspendată la solicitarea Uniunea Asiguratorilor, printr-o încheiere a Judecătoriei sectorului Buiucani din capitală.

„În ziua de luni, la CNPF a intrat o încheiere judecătorească emisă de către judecătoria Buiucani, potrivit căreia actul normativ, publicat vineri, 9 august, a fost suspendat. Potrivit încheierii, actul normativ a fost atacat de către Uniunea Asiguratorilor din Moldova. CNPF va utiliza toate mijloacere legale de atac, stabilite de legislaţia în vigoare, inclusiv cu atacarea cu recurs a încheierii judecătoreşti”, a declarat Vladimir Ştirbu, şef de direcţie la CNPF, citat de Jurnal TV.

Viorel Dandara, preşedintele Uniunii Asiguratorilor a declarat că hotărârea CNPF a fost adoptată fără a fi efectuată o consultare a companiilor de asigurări. "Tarifele la acest tip de asigurări nu au fost revizuite din anul 2008, deşi Comisia trebuia să o facă anual în baza unor analize de piaţă. Acestea însă nu au fost făcute nici în trecut şi nici acum“, a precizat Viorel Dandara.

În prezent, costul poliţei de asigurare internaţională auto „Carte Verde” este stabilit în funcţie de tipul automobilului şi destinaţia dorită. Cel mai solicitat tip de asigurare este cel de 15 zile.

Cea mai ieftină Carte Verde este acordată pentru automobilele cu maxim 9 locuri pentru Ucraina şi Belarus, de 5 euro. La acelaşti tip de automobile, dar pentru statele din Uniunea Europeană, prima de asigurare ajunge la 65 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite