Germania scoate zona euro din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia germană a fost încă o dată colacul care a salvat zona euro din recesiune, Germania continuând să joace rolul dublu de „Superman“ şi de personaj negativ în criza din care Uniunea Europeană încă nu a reuşit să iasă. Germania a înregistrat în cel de-al doilea trimestru al acestui an o creştere economică de 0,7% faţă de primele trei luni din 2013, potrivit estimărilor oficiale.

Dacă prognozele pentru intervalul aprilie-iunie se vor confirma, atunci rata anuală de creştere economică a Germania ar urca la 2,8%, una dintre cele mai mari după reunificare. Acest ritm spectaculos de creştere plasează statul pe primul loc nu doar în blocul comunitar, ci şi în grupul celor mai dezvoltate economii din lume (G7). 

Comparativ, SUA au înregistrat în intervalul iunie 2012 – iunie 2013 o creştere economică de 1,7%. Însă, mai mult decât atât, dacă datele oficiale publicate miercuri dimineaţă de Biroul de Statistică de la Berlin vor confirma o astfel de creştere, ea va fi suficientă pentru a pune capăt celei mai lungi perioade de recesiune prin care a trecut Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. În ultimul trimestru din 2011, zona euro a intrat oficial recesiune. 

Avansul economiei germane se datorează în primul rând activităţii industriale, în special în sectorul construcţiilor şi cel al producţiei de automobile, dar şi consolidării consumului intern. 

La polul opus, economia elenă şi-a continuat declinul în intervalul aprilie-iunie, înregistrând o scădere trimestrială de 4,6%. Astfel, scăderea economică a Greciei de la intrarea în criză ajunge la peste 20% faţă de nivelul din 2008. Eurostat va publica astăzi cifrele privind evoluţia economiei din zona euro şi din Uniunea Europeană. 

Şi Institutul de Statistică de la Bucureşti va anunţa astăzi date de tip „semnal“ (evoluţii, nu şi valoarea nominală) privind creşterea economică înregistrată de România în trimestrul al doilea, respectiv primul semestru din 2013. Majoritatea analiştilor se aşteaptă la un avans economic de aproximativ 2% pentru prima jumătate a anului, creşterea fiind susţinută de industrie şi exporturi, în timp ce construcţiile şi consumul îşi continuă declinul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite