Promo-LEX: Alegerile din acest an au fost mai bune decât cele din 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din punct de vedere tehnic şi logistic, alegerile din acest an au fost mai calitative decât ultimele alegeri parlamentare, deşi acestea s-au desfăşurat cu unele încălcări, a spus şeful efortului de monitorizare Promo-LEX, Pavel Postică, la o conferinţă de presă la IPN.

Cifrele prezentate au vizat situaţia raportată la 690 de secţii de votare de unde au fost procesate datele parvenite de la observatorii Promo-LEX. Astfel, în 0,4% cazuri cutiile şi pachetele de vot expediate spre circumscripţiile electorale nu au fost sigilate. 0,3% dintre alegători au votat fără ştampila „Alegeri 30.11.2014” aplicată în actul de identitate.

Observatorii au mai constatat că în aproprierea secţiilor de votare alegătorii au fost recompensaţi cu produse sau cu bani (0,8% ). S-au atestat cazuri de influenţă asupra alegătorilor pentru a le determina alegere (1,2%). Totodată, în 1,1% din secţiile de votare s-au constata acte de violenţă sau intimidări.

Au fost înregistrate şi situaţii când în ziua alegerilor s-a admis transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de votare, au fost atestate şi tentative de corupere a alegătorilor. „Dacă acestea sunt s-au nu în stare să influenţeze alegerile vor decide autorităţile”, a spus Pavel Postică.

 Referindu-se la partidele care au luat cele mai multe voturi, Pavel Postică a spus că PSRM şi PLDM au luat cele mai multe voturi, fiind la egal, aceştia obţinând în Parlament câte 24 de mandate. Aceştia sunt urmaţi de către PCRM (21), PDM (19 mandate) şi PL (13 mandate).

Datele finale ale alegerilor  parlamentare vor fi oferite de către Comisia Electorală Centrală până la finele acestei zile.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Rezultate alegeri Republica Moldova. Cum se distribuie mandatele în viitorul Parlament

Rezultate alegeri Republica Moldova. Proeuropenii au şansa să facă o coaliţie de guvernare la Chişinău

LIVE BLOG FOTO VIDEO Alegeri Republica Moldova. Votul s-a încheiat. Au votat 1.565.591 de moldoveni (55,86%)

Ruşii vorbesc deja despre „maidanul de la Chişinău”, iar moldovenii îşi văd de... vot

VIDEO Alegeri Republica Moldova. Manipulare: moldovenii de la Moscova au votat de sâmbătă?

Vot geopolitic: între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală a Moscovei

Rusia este îngrijorată de starea democraţiei în Republica Moldova

VIDEO Fostul şef SIE Ioan Talpeş, la Adevărul Live: Nu există EuroMaidan neprovocat şi nesusţinut. Şi la Kiev protestele au fost provocate

De ce a fugit Usatîi la Moscova? Explicaţiile liderilor partidului Patria

VIDEO Dodon vrea un maidan anti-european la Chişinău

Miroase a dictatură în Moldova: „Gata cu democraţia!“

Republica Moldova, încotro? Comunişti blânzi, socialişti radicali

Ruptura hărţii Europei: dincolo sau dincoace de Republica Moldova?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite