VIDEO Fostul şef SIE Ioan Talpeş, la Adevărul Live: Nu există EuroMaidan neprovocat şi nesusţinut. Şi la Kiev protestele au fost provocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Talpeş, fost şef al administraţiei prezidenţiale şi fost şef al Serviciului Român de Informaţii Externe, a fost invitatul jurnalistului Cristian Unteanu, la Adevărul Live, în cadrul unei emisiuni de analiză ce vizează un posibil conflict extins la graniţa de est a României.

Ioan Talpeş, fost şef SIE, a explicat la Adevărul Live, care sunt riscurile unui posibil conflict extins la graniţa de est a României, în contextul situaţiei tensionate dintre Ucraina şi Rusia, care a divizat vecinul nordic al ţării noastre în vestul pro-european şi estul separatist, precum şi în contextul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, ce urmează să aibă loc duminică, 30 noiembrie, zi în urma căreia teritoriul de peste Prut riscă să se transforme într-un nou câmp de bătălie între Rusia şi Occident.

Există riscului apariţiei unor proteste de tip EuroMaidan, cum au avut loc în Ucraina, şi în Republica Moldova?

Ioan Talpeş: Nu există EuroMaidan neprovocat, neprogramat şi nesusţinut. Şi la Kiev EuroMaidanul a fost provocat şi susţinut.


Moscova este categoric interesată să menţină în Moldova o posibilitate de control şi de intervenţie pentru a determina acţiuni apropiate intereselor ei.

În conflictul din Ucraina, cele două părţi s-au anihilat. Ucraina trăieşte din aranjamentul lui Clinton cu Elţîn, când s-a stabilit eliminarea arsenalului nuclear ucrainean. Atunci au garantat atât SUA, cât şi Rusia graniţele Ucrainei.

În cazul în care forţele pro-ruse vor câştiga în Moldova, vedeţi posibil scenariul din Ucraina şi în Republica Moldova?

Nu vor urma mari dispute, indiferent cine va câştiga alegerile.  Republica Moldova are o altă poziţionare, o altă abordare, chiar şi în materie de dispută internă în contextul alegerilor de duminică.

Credeţi că aceste alegeri din Republica Moldova vor aduce un plus de predictibilitate?

Mi se pare că ceea ce s-a făcut în ultimul timp a fost pentru a schimba ceea ce credeam că este de neschimbat. Aici se repolarizează o lume. Sunt convins că lucrurile merg spre un vot spre UE. Este un pas inteligent, care va genera un semnal şi spre Moscova ca o deschidere de drum.


Cristian Unteanu, de vorbă cu Ioan Talpeş la Adevărul Live FOTO David Muntean

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite