Procurorul municipiului Chişinău: Dacă cei din justiţie nu se reformează, atunci îi va reforma strada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău. FOTO: Arhiva Adevărul
Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău. FOTO: Arhiva Adevărul

Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, este total revoltat de felul în care funcţionează justiţia din Republica Moldova şi cere eliminarea tututor corupţilor din sistem pentru o reformare reală a justiţiei. În timpul unei conferinţe de presă Diacov a prezentat un caz în care câţiva judecători l-au eliberat pe un infractor deosebit de periculos judecat pentru trafic de droguri, în timp ce aveau suficiente probe pentru a-l condamna.

Ion Diacov a declarat că procuratura municipiului Chişinău urmăreşte deja de peste doi ani o grupare deosebit de periculoasă compusă din vreo 40 de persoane, care se ocupă cu traficul de haşiş pe ruta Spania – Rusia şi care activează şi în Republica Moldova. Până în prezent şase dintre traficanţi au fost arestaţi şi anchetaţi în Republica Moldova şi trimişi în judecată cu câteva luni în urmă. Printre aceştia erau şi doi dintre liderii grupării - Marţâniuk Maxim Valerii, cetăţean al Federaţiei Ruse, şi un altul pe nume Tkacenko. Marţâniuk executase anterior în ţara sa o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni deosebit de grave.

Ion Diacov a declarată că, după ce anterior Tkacenko a fost eliberat nemotivat din arest de către judecători, pe data de 23 septembrie, judecătorii Ghenadie Lîsîi, Silvia Vrabie şi Iurie Iordan, îl scot de sub arest şi pe Marţâniuk şi-l trimit în arest la domiciuliu, fără să-i asigure arestul şi ştiind că acesta nu este cetăţean al Republicii Moldova şi că nu deţine nimic în ţară. Totodată, potrivit lui Diacov, judecătorii avea probe clare că Marţâniuk influenţa şi intimida martorii din anchetă şi a organizat chiar şi atacul asupra unora dintre ei, în timp ce se afla în închisoare, fiind ajutat de către conducerea Penitenciarului 13 din Chişinău.

Procurorul municipiului Chişinău a declarat că există o bănuială rezonabilă că judecătorii au luat această decizie într-o manieră ilegală şi cu intenţie, permiţându-i traficantului să fugă şi cere Procurorului General anchetarea penală a acestora.

”I-au dat arest la domiciuliu. La care domiciliu, dacă acesta nu este cetăţean al Republicii Moldova şi nu are domiciliu aici ?! (...) Totodată, dacă i-au dat arest la domiciliu, păi trebuia să-i asigure măcar arestul din sală, nu să-l lase să plece aşa pur şi simplu. Acesta, sub ochii procurorului, a urcat în maşină şi a plecat. Astfel mă întreb pe mine, şi vă întreb pe dumneavoastră: eu cum să-mi motivez procurorii după un caz de acest gen? Noi lucrăm zile şi nopţi întregi până anchetăm un astfel de caz şi punem mâna pe el, ca apoi judecătorii aceştia să-i dea drumul pentru că pur şi simplu aşa au vrut ei. Se ştie foarte bine că şi legislaţia naţională şi legislaţia CEDO cere expres ca fiecare pas şi fiecare decizie să fie motivată clar”, a declarat indignat Ion Diacov.

Procurorul municipiului Chişinău a menţionat în context că, dacă cei din sistemul justiţiei nu se apucă înşişi să facă o reformă în această sferă, atunci este posibil ca oamenii de rând, care au ieşit deja de câteva ori la proteste şi stau în stradă, să facă acest lucru. Diacov a subliniat că un astfel de scenariu ar putea avea şi victime nevinovate.a

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite